Görüş Bildir

Boğmaca bulaşıcı

Universal Diyarbakır Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Recep Bozkurt, boğmacanın bulaşıcı çocuk hastalıklarının en ciddilerinden olduğunu ve özellikle küçük bebeklerde önemli sorunlara yol açabileceğini söyledi.

Boğmaca bulaşıcı

Boğmaca hastalığının kuluçka döneminin 7-10 gün sürdüğünü belirten Dr. Recep Bozkurt, boğmaca belirtilerinin hapşırma, burunda tıkanıklık ve tahriş olması, iştahsızlık, kırıklık, kuru öksürük, arkasından patlayan öksürükler ve boğmaca öksürüğü olduğunu dile getirdi. "Bu hastalığa 'Bordetella pertussis' denen bir bakteri neden olur" diyen Bozkurt, "Boğmaca genellikle iki yaşın altındaki çocuklarda görülür ve havadaki mikrobun solunum yoluyla içeri çekilmesiyle alınır. Ekseriyetle hastalığı hafif geçiren bir yetişkin bu mikrobu yaymaktadır. Bu hastalığın en bulaşıcı olduğu dönem başlangıç dönemidir, ancak enfeksiyon tamamen temizleninceye kadar bulaşabilir.

BOĞMACA HASTALIĞI BULAŞICIDIR

Boğmaca belirli bir coğrafi dağılım göstermez ve mevsimsel olarak daha çok sonbahar aylarında görülmekle beraber her mevsiminde görülebilir. Ancak asıl ortaya çıkmasına neden aşılama oranının düşüklüğüdür. Bu nedenle aşı oranının düşük olduğu bölgelerde daha sık ortaya çıkar. Boğmacanın kontrol altına alınabilmesi için 6 yaşın altındaki bütün çocuklara boğmaca aşısının uygulanması çok önemlidir. Sağlık Bakanlığı çocukluk dönemi aşı takvimine göre; herhangi bir engel olmadığı sürece, okula başlayana kadar toplam dört kez boğmaca aşısı yapılması gerekmektedir. Tedavi genellikle evde yapılsada de bebeklerin ve yaşlıların hastaneye yatırılmaları gerekebilir. Öksürük nöbetlerinin kesilmesinden iki hafta sonra çocuk okuluna devam edebilir" şeklinde konuştu.

"UÇAK YOLCULUĞU ÖKSÜRÜĞE İYİ GELİYOR"

Uçak yolculuğunun bir tür şok etkisi yaparak öksürüğe çok iyi geldiğinin gözlendiğini söyleyen Bozkurt, "Öksürük nöbetlerinin oluşturduğu gerginlik, okul ve arkadaşlardan ayrılmak, kusmalara bağlı beslenme bozukluğu ve iştahsızlık, uykusuzluk gibi nedenlerden dolayı birçok çocuk sinirli, huysuz ve aksidir. Tüm bunlara karşı, açık ve Güneşli havada yürüyüşün çok yararlı olduğu bilinir. Hatta, uçak yolculuğunun bir tür şok etkisi yaparak öksürüğe çok iyi geldiği de gözlemlenmiştir. Altı aylık ve daha küçük bebeklerin ve kliniği ağırlaşabileceği düşünülen hastaların öksürük nöbetleri, ani soluk alamama, morarma, beslenme güçlükleri ve diğer komplikasyonlar açısından destekleyici tedavi uygulanabilmesi için genellikle hastaneye yatırılmaları gerekir.

ANTİBİYOTİK KULLANIMI ZORUNLUDUR

Hastalarda antibiyotik kullanımı zorunludur. Hastalığın bulaşıcı olması ve özellikle 6 ay altındaki çocuklarda ölüme sebebiyet vermesi nedeniyle, hastanın uzman bir hekim tarafından takip edilmesi ve çocukların aşılarının zamanında yapılması çok önemlidir. Kusmalar nedeniyle ciddi beslenme bozuklukları olabilir. Çocuk sık sık, az miktarda, hazmı kolay sulu yiyecek ve içeceklerle beslenmelidir. Hastanın odası iyi havalandırılmalıdır. Toz, keskin koku, sigara dumanı, kuru hava ve ani ısı değişikliklerinin öksürük nöbetlerini uyarabileceği bilinmelidir. Kortizon ve nefes açıcı ilaçların bazı hastalıklarda yararı olabilir, ama öksürük kesici ilaçlar genelde hiçbir işe yaramaz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi