Görüş Bildir

Burnum çirkin demeyin, burun estetiği için ise 15-16 yaş sıranızı bekleyin

Vücudunun her hangi bir yerindeki kusurların örtülmesinde etkili estetik, kişinin öz güvenini arttırırken, burun yapısında değişiklik yapmak isteyenler için burun estetiği konusunda uzmanların bu açıklamalarını dinlemeden estetik konusunda yola çıkmayın

Burnum çirkin demeyin, burun estetiği için ise 15-16 yaş sıranızı bekleyin

Vücudunun her hangi bir yerindeki kusurların örtülmesinde etkili estetik, kişinin öz güvenini arttırırken, burun yapısında değişiklik yapmak isteyenler için burun estetiği konusunda uzmanların bu açıklamalarını dinlemeden estetik konusunda yola çıkmayın

Ergenlik dönemlerinde çocukların fiziksel görünümlerine özellikle de yüzlerine karşı aşırı hassas olduklarını ifade eden uzmanlar, burnunda şekil bozukluğu olan kişilere karşı ailenin ve çevrenin davranışsal olarak dikkatli olması gerektiğini söyledi. Burun şekil bozukluğu olan çocuklar için en uygun ameliyat yaşının 18 olduğunu belirten Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mesut Özcan, burun estetiği ameliyatının mutlaka estetik plastik cerrahlar tarafından yapılması gerektiğini belirtti.

Burun estetiği için üst yaş sınırının bulunmadığını ifade eden Prof. Dr. Özcan, "Hastanın genel sağlık durumu iyi ve ameliyat olmasına engel herhangi bir sağlık problemi yok ise her yaşta burun estetiği yaptırabilir. Ancak burun, kemik ve kıkırdak yapılarından oluşan bir organ olduğu için bayanlarda 16, erkeklerde ise 17 yaşına kadar yapılmaması daha iyidir. Çünkü kemikler ve kıkırdaklar gelişimi tamamlamadan ameliyat doğru değildir. 13 yaşındaki bir kişiye burun estetiği yaptığımızı düşünürsek, ameliyattan sonra onun kemikleri ve kıkırdakları büyümeye devam edecektir. Ya da ameliyat esnasında bazı kemik ve kıkırdaklar çıkartılıyor. Çıkartılırken büyüme noktaları tahrip edilebilir. Dolayısı ile gelişim bozuklukları meydana gelebilir. Yani düzeltelim derken daha kötüye gitmesine sebep olunabilir" diye uyarıda bulundu. Burun ameliyatının ciddi bir estetik ameliyattı olduğunu belirten Prof. Dr. Özcan, bazı ameliyatların yarım saat bazı ameliyatların ise 3 saate kadar çıkabildiğini söyledi. Estetik olmak isteyen kişilerin estetiği düşündüğü takdirde iyi araştırma yapması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Özcan, "Burun ameliyatı lokal anestezi altında da yapılabilir. Ama genellikle genel anestezi altında yapılması gerekmektedir. Dolayısı ile vatandaşların tam donanımlı ameliyathanesi ve estetik cerrahı olan kurumlarda bu operasyonu geçirmesi çok önemlidir. Çünkü eğitimi olmayan, kulaktan dolma ve kitaba bakarak bilgi edinmeye çalışan kişiler de bu ameliyatı yapmaya kalkışıyorlar. Bu operasyon için en az 6 yıl eğitim alınması gerekiyor" dedi.

Şekil ve solunum sıkıntısı olan kişilerin istemesi üzerine bu ameliyatın gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Özcan, "Kişi burnundaki şekil bozukluğundan psikolojik olarak rahatsız oluyorsa bu ameliyata ihtiyaç duyuyordur. Burnu çok kötü ve kemerli olup da hiç aklından bile estetik ameliyatı geçirmeyen bir sürü insan var. Ama artık gelişen estetik bilinci ile bu istek giderek artıyor" diye konuştu.

Burun ameliyatına ihtiyaç duyan kişilerin kendini beğenmeme ve toplumda beğenilmeme içgüdüsü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özcan, "İnsanlar ister istemez hem kendisini beğenecek hem de toplumda beğenilecek bir yapıya sahip olmayı istiyorlar. Estetik operasyon sonucunda ve beğenildiğini düşündüğü anda kişide bir öz güven artışı oluyor. Bu özgüven ile birlikte girişim yeteneği artıyor. Daha girişken ve daha sosyal olabiliyor. Daha geniş çevrelere cesaretle katılıp hitap edebiliyor. Bununla birlikte ekonomik durumunu da geliştirme açısından bir cesaret kazanıyor" şeklinde konuştu.

Rinoplasti, burun septumundaki deviasyon benzeri bazı tıbbi sorunların düzeltilmesi veya sadece burun özelliklerinin iyileştirilmesi için yapılan cerrahi bir uygulamadır.

Burun görünümlerinin iyileştirilmesi için, her yıl bir milyondan fazla kişi yüz ve plastik cerrahına başvurarak rinoplasti ameliyatı yaptırmaktadır.

Rinoplasti, burnun mevcut görünüm ve fonksiyonlarını iyileştirmek amacıyla burnun kemik ve kıkırdağını yeniden şekillendirilerek yapılan güvenli ve komplikasyonları olmayan bir uygulamadır. Rinoplastinin hedefi yüzün diğer özellikleriyle uyum sağlamak üzere burnun estetik olarak düzeltilmesidir.

Burnunuz yüzünüzle uyumlu olmalıdır. Eğer burnunuzda göze hoş gözükmeyen bir kemer varsa, burnunuzun uç kısmı aşırı derecede sarkıksa veya burnunuzun fazla kalın veya ince olmasından ötürü burnunuz yüzünüzün geri kalanıyla orantısız görünüyorsa, rinoplasti bu sorunların aşılması için mükemmel bir çözümdür. Rinoplasti (burnun yeniden şekillendirilmesi) görünümünüzü değiştirerek özgüveninizi arttırabilir ve sağlığınıza olumlu yönde katkıda bulunabilir.

Burnun görünümünü iyileştiren bu cerrahi uygulama genel olarak yüzünüzün görünümünü de iyileştirebilir. Rinoplastide yapılan kesilerin büyük bölümü gözle görülmesi mümkün olmayan burun içi alanlarda yapılmaktadır. Bazı uygulamalarda cerrahi kesi burun deliklerini birbirinden ayıran cilt alanında yapılabilmektedir. Bu süreçler dahilinde belirli miktarda kemik ve kıkırdak çıkarılır veya yeniden şekillendirilmiş bir burun oluşturmak üzere düzenlenir. Ameliyat sırasında burun içerisine tampon yerleştirilmişse, ameliyattan sonraki sabah bu tampon çıkarılır. Burun ateli çoğunlukla ameliyattan 7 gün sonra çıkarılır. Bu dönemde, yedi gün süreyle ilave olarak burun kanatlarına bant uygulanır ve ardından bu bantlar da alınır. Ameliyat sonrasında oluşan morluk ve şişliğin büyük bölümü çoğunlukla ameliyattan sonraki iki haftada kaybolur.

Ameliyattan sonraki dört hafta boyunca ağır faaliyetlerden kaçınılmalıdır. Bu süreçte güneş ışınlarından ve burnu yaralayabilecek her türlü risk faktöründen uzak durulmalıdır. Gözlük kullanılıyorsa, burnun üzerine yük binmesini önlemek için bant kullanılmalıdır.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir