Çocuklarda gelişim geriliği

Artan, Çocuklarda kişisel hijyen bakımının yetersiz olduğu gözlemlendiğini söyledi.

Çocuklarda gelişim geriliği

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Bağlar Belediyesi Ana Çocuk Sağlık Merkezi'nin ortaklaşa düzenledikleri köylerde sağlık taramasında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Sarı Dallı, Kabahıdır, Develi, Karaveli ve Asi köylerinde yapılan sağlık taramalarında toplam bin 517 kişiye sağlık hizmetini anadilde sunan Ana Çocuk Sağlık Merkezi çarpıcı sonuçlara ulaştı. Ana Çocuk Sağlık Merkezi Hekimi Dr. Murat Artan, pilot bölge olarak seçilen 5 köyde 470 kadın, 432 erkek ve 615 çocuğa sağlık hizmeti verdiklerini söyledi.

KADIN VE ERKEK

Kadın ve erkeklerde diyabet, tansiyon taraması yaptıklarını, kan şekeri ve tansiyonu yüksek hastaların ise tedavilerine başladıklarını belirten Artan, "Kan şekeri ve tansiyonu yüksek hastaların tedavisi yapıldı. Yine çocukların yaklaşık yüzde 90'ında büyüme ve gelişme geriliği tespit edildi. Çocukların yüzde 50'sinde anemi hastalığı tespit edildi. Yaklaşık yüzde 40'ında parazitel hastalıklar ve cilt hastalıkları tespit edildi" dedi.

ÇOCUKLARDA GELİŞİM

 

Köy halkına kişisel hijyen ve kan yoluyla bulaşan hastalıklar konularında da anadilde seminerler düzenlendiklerini ifade eden Artan, "Erişkinlerde halk sağlığı konulu seminerler düzenlendi. Kadınlara yönelik hijyen paketleri dağıtıldı. Çocuklar ve erişkinlerde 190 kişinin kan grubu tespit edildi. Çocuklardaki parazitel ve cilt hastalıklarının etkeni olarak köydeki lağımların köy içinden açık bir şekilde geçmesinden kaynaklandığı belirlendi. Çocuklarda kişisel hijyen bakımının yetersiz olduğu gözlemlendi” diye konuştu. Artan, çocuklara yönelik anadilde diş bakım ve diş temizleme tekniklerinin diş hekimi tarafından görsel olarak maket üzerinde uygulamalı anlatıldığını ve psikolog eşliğinde anadilde kadınlara yönelik şiddet konulu seminerler verdiklerini vurguladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz