Çocuklarda ishale dikkat!

İshalli hastalıklar, çocuklarda beslenme bozukluğuna ve ölüme sebep olabiliyor

Çocuklarda ishale dikkat!

Yaz aylarında çocuklarda sıkça görülen ishalli hastalıklar, beslenme bozukluğu ve ölüm gibi sonuçlar doğurabiliyor. Uzmanlar her ishalli hastalıkta mutlaka aile hekimlerine başvurulması gerektiğini belirtiyor.

AĞIZDAN SIVI TEDAVİ

Dr. Kemal Şener, ‘Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası’ olarak belirlenen temmuz ayının ilk haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye'de 5 yaş altı nüfusta, özellikle yaz aylarında ishalli hastalıkların sık görüldüğünü dile getirdi. İshalin iki önemli tehlikesinin ölüm ve beslenme bozukluğu olduğunun altını çizen Şener, kötü beslenen çocuklarda ishalin daha sık görüldüğünü ve daha ağır seyrettiğini vurguladı. İshalin, vücuttan su ve tuz kaybedilmesi dolayısıyla beslenme bozukluğuna neden olduğunu bildiren Şener, "İshalli bir kişi açlık hissetmeyebilir. Eğer anneler yanlış uygulama olarak ishalli çocuğu beslemezlerse çocukta beslenme bozukluğu gelişebilir. Bu nedenle her ishalli hasta mutlaka aile hekimine başvurmalı. Başta ishal durdurucu ilaçlar olmak üzere hiçbir ilaç hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamalı." ifadelerini kullandı.

İSHAL HASTALARI İÇİN

İshalli hastalıkların hastaneye yatırılmaya gerek kalmaksızın basit önlemlerle evde tedavi edilebildiğini anlatan Şener, bu amaçla, sanılanın aksine ishalli çocuğa her zamankinden daha çok su ve sulu gıdalar verilmesi, çocuk emziriliyorsa emzirmeye devam edilmesi gerektiğini ifade etti.

MEYVE, SEBZE TÜKETİMİ

Ağız yoluyla bulaşan ishalin, önlenebilen bir hastalık olduğunu hatırlatan Şener, şunları söyledi: “Ağız yoluyla bulaşan ishal, önlenebilir bir hastalıktır. Bebeklere ilk altı ay sadece anne sütü verilmelidir. Çocuklar yaşına uygun yeterli ve dengeli beslenmelidir. Temiz içme suyu kullanılmalıdır. Meyve, sebzeler tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır. Eller, yemekten önce ve tuvaletten sonra mutlaka sabunla yıkanmalıdır. Sonuç olarak, ishalli hastalıkların, anne ve babalar tarafından ciddiye alınması, özellikle çocukların vakit kaybedilmeden bir sağlık kuruluşuna götürülmesi, verilen tedavi ve önerilerin dikkatli bir şekilde uygulanması gerekmektedir.”

Kaynak: Diyarbakır Söz