Çocuklarda obeziteyi tetikleyen unsurlar nelerdir, nelere dikkat edilmelidir?

Havaların ısınmasıyla beraber yaz tatilinin yaklaştığı bu günlerde çocukların sağlıklı beslenmesi hususuna dikkat çeken Beslenme Uzmanı Diyetisyen Sibel Çevik, obeziteyi tetikleyen unsurların başında genetik yapıyla beraber çevresel faktörler olduğunun altını çizdi.

Çocuklarda obeziteyi tetikleyen unsurlar nelerdir, nelere dikkat edilmelidir?

Obeziteyi alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olmasından kaynaklı ortaya çıkan metabolik bir hastalık olarak tanımlayan Beslenme Uzmanı Diyetisyen Sibel Çevik, çocuklarda obeziteyi etkileyen faktörlerden bahsederken paketli gıda ve kimyasal içeren bazı ürünlerin çocuklar üzerinde oluşturduğu fiziksel etkilere dikkat çekerek en sağlıklı besinin doğal ürünler olduğunu ifade etti.

Çocuklarda obeziteyi etkileyen faktörleri aktaran Çevik, "Çocuklarda obeziteyi etkileyen iki faktör vardır. Birincisi genetik yapı, ikincisi ise çevresel faktörler. Genetik yapıya baktığımız zaman obez ebeveynlerin çocuklarının obez olma riski yüzde 80'dir. Ebeveynlerden birinin obez olması çocuklarının obez olma ihtimalini yüzde 40'a kadar düşürür.  Bu da genetik yapının ne kadar önemli olduğunu gösterir." ifadelerini kullandı.

"PAKETLİ GIDALAR İÇERİSİNDEKİ KİMYASALLAR ÇOCUKLARI FİZİKSEL OLARAK ETKİLEYEBİLİYOR"

Çevresel faktörlere bakıldığında fiziksel aktivitenin kısıtlı olması ve çocuklara sınırsız bir şekilde yiyeceklerini sunulması obezite riskini artıran ikinci faktör olduğunu sözlerine ekleyen Çevik, "Televizyon izlemek ve bilgisayarda uzun süre zaman geçiren çocuklarda fiziksel aktivitenin kısıtlı olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda televizyon ve bilgisayar karşısında çocukların beslenmesi, farkına varmadan daha fazla kalori almasına sebep olabiliyor. Bu da zaten yine obeziteyi tetikleyen faktörlerden biri oluyor." şeklinde konuştu.

Televizyonlarda görülen, besin değeri olmayan yiyecek ve içeceklere karşı çocukların cazibeye kapıldığını ve bunun da çocukları daha fazla işlenmiş gıda, besin ve paket ürünlere yönlendirebildiğini söyleyen Çevik, uzun süre tüketilen paketli gıdaların birçok sağlık sorunlarına sebep olduğuna vurgu yaptı.

Çevik, "Özellikle diyabet, kanser riski artışı, kalp damar hastalıkları ve daha sayabileceğimiz birçok hastalığın altyapısını oluşturabiliyor. Özellikle paketli gıdalar içerisindeki kimyasallar çocukların boy uzamasını durdurabilirken içerisindeki boyalar kız çocuklarının daha erken ergenlik dönemini yaşamasına sebep olabiliyor. Onun için çocukları daha çok paketli gıdalardan uzaklaştırıp sağlıklı ve dengeli beslenme modeline geçmek gerekiyor." diye belirtti.

"BESLENME PROGRAMI SADECE ÇOCUĞA UYGULANMAMALI, YETİŞKİNLER DE UYGULAMALI"

Tedavi sürecine değinen Çevik, "Obez çocukların tedavisine başlamadan öncelikle endokrin uzmanına gösterilmesi ve hormon değerlerine bakılması, sonrasında diğer tedavilere başlanılması gerekir. Diğer dediğimiz tedaviye beslenme ile başlayıp fiziksel aktivite, su ve uyku ile bunu dengeliyoruz." dedi.

Sebze ve meyvelere çocuklara daha çok yatkın olabilmesi için yetişkinlerin sebze ve meyvelerle olan ilişkisi çok önemli olduğunu dile getiren Çevik, nedenlerini açıklayarak "Çünkü çocuk bunu analiz ediyor. Çocukların büyüdükleri yerdeki yetişkinler sebze ve meyve tüketmesi gerekir ki çocuk da bunu tüketebilsin. Yani sadece çocuğa yönelik bir beslenme programı olmamalı." şeklinde konuştu.

Çevik, "Diğer bir husus ise kesinlikle çocukları zorlamamak gerekir. İki lokma da olsa çocuklar yediğinde yeterli olması gerekir. Çünkü bunu yavaş yavaş artırabiliriz ama çocuklar bu konuda zorlanıldığında ters tepki olabilir. Yemek çeşitlendirilmeli, yani renkli olması gerekir. Renkli olduğunda çocuğa daha cazibeli geldiğinden tüketebilirler. Bunun yanında yemek öncesi ve sonrası abur-cubur verilmemeli ki iştah kapanmasın." diye belirtti.

Kaynak: Diyarbakır Söz