Çocukların gelişimlerini bozabilir

Yeni eğitim öğretim yılı öncesi aileler, çocuklarının okul alışverişlerine yoğunlaştı. Piyasada standartlara uymayan ve ‘merdiven altı’ olarak tabir edilen okul araç, gereç ve kırtasiye ürünlerine karşı aileleri uyaran Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Fatih Başak, “Çocuklarda, silgi, kalem, çanta ve bunun gibi ürünlerde hem renklendirme hem cazip olması için kullanılan bazı maddeler, çocukların ruhsal ve bedensel gelişimi için ciddi etkiler oluşturabilir.

Çocukların gelişimlerini bozabilir

Bu yüzden alışveriş yaparken bilinçli olarak bu noktalara dikkat etmenizi öneririm. Kanserolojin ve alerjen madde içeren beslenme veya sırt çantalarının içerikleri, çocukların gelişimini bozabilir. CE, TSE, EN71 onaylı, Sağlık Bakanlığı’nın denetimlerinden geçen, kanserolojin ve alerjen ve endokrin madde içermeyen ürünleri tercih etmemiz, çocuklarımızın sağlığı ve gelişimi için çok önemli” dedi.

11 Eylül’de başlayacak olan 2023-2024 eğitim öğretim yılı öncesi aileler, çocuklarının okul alışverişlerine yoğunlaştı. Uzmanlar, piyasada standartlara uymayan ve ‘merdiven altı’ olarak tabir edilen okul araç gereç ve kırtasiye ürünlerine karşı aileleri dikkatli olmaları yönünde uyardı.

Özel bir hastanede Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları doktoru olarak görev yapan Uzm. Dr. Mehmet Fatih Başak, silgi, kalem, çanta ve bunun gibi ürünlerde hem renklendirme hem cazip olması için kullanılan bazı maddelerin, çocukların ruhsal ve bedensel gelişimi için ciddi etkiler oluşturabileceğini söyledi. Alışverişlerde ucuz ve merdiven altı ürünlerden kaçınmak gerektiğini belirten Uzm. Dr. Başak, “Bu dönemde aileleri bir alışveriş heyecanı başlamış oldu. Ailelerinin heyecanının başladığı bu dönemde öneride bulunmak istiyorum. Çocuklarımızın sağlığı ve bedensel gelişimi bizim için çok önemli. Bu yüzden alışveriş yaparken bunları da dikkate almamış gerekiyor. CE, TSE, EN71 onaylı, Sağlık Bakanlığı’nın denetimlerinden geçen, kanserolojin ve alerjen madde içermeyen endokrin madde içermeyen ürünleri tercih etmemiz çocuklarımızın sağlığı ve gelişimi için çok önemli. Burada ucuz ve daha uygun almaya çalışırken çocuklarımızın sağlığına ve geleceğine ciddi bir zarar verebiliriz. Bu yüzden alışveriş yaparken bu noktalara dikkat etmenizi önemle bildirmek isterim. Çocuklarda, silgi, kalem, çanta ve bunun gibi ürünler hem renklendirme hem cazip olması için kullanılan bazı maddeler, çocukların ruhsal gelişini ve bedensel gelişimi için ciddi etkiler oluşturabilir. Bu yüzden alışveriş yaparken bilinçli olarak bu noktalara dikkat etmenizi öneririm” dedi.

‘ÇANTALAR GEREĞİNDEN FAZLA DOLDURULMAMALI’

Çocukların fiziksel gelişimlerin olumsuz etkilenmemesi için de okul çantalarının gereğinden fazla doldurulmaması ve gerektiğinde çekçekli çantaların kullanılması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Başak, “Kanserolojin ve alerjen madde içeren beslenme çantaları veya sırt çantalarının içerikleri çocukların gelişimini bozabilir bu yüzden buna dikkat etmemiz gerekir. Bir diğer hususta ailelerin bu konuda çok dikkat etmediğini görüyoruz. Çocuklarının çantalarının gereğinden fazla doldurulması fiziksel gelişimlerini, bel ve omurga gelişimlerini etkileyebileceğinden çocukların taşıyabileceği kadar veya defter yükünün ayarlanması önemli Gerekirse çekçekli çantalarda kullanılabilir” diye konuştu.

‘MERDİVEN ALTI GIDALARI TERCİH ETMİYORSAK, MERDİVENALTI ÜRETİLMİŞ ÜRÜNLERİ DE TERCİH ETMEMELİYİZ’

Kırtasiye işletmecisi Murat Sevinçkıran ise, merdiven altı üretilmiş okul ürünlerinin tercih edilmemesi gerektiğini ifade ederek, şöyle dedi:

“Kendimize bir şeyler alırken nasıl bunun en kalitesine en iyisine bakıyorsak, aynı şekilde çocuklarımıza da kırtasiye malzemelerinde en iyisini almamız onların sağlığı gelişimi için çok önemlidir. Örneğin çantalarda ibareler vardır bunlara dikkat etmemiz lazım. Örneğin içerisinde fitelat içeriyor mu, azur boya kullanılmış mı, bunlar ağır metal içerdiği için çocuğun cildine değdiği için çocuğun gelişimine etki edebiliyor. Alerjen yapabiliyor, hatta ileriye dönük daha tehlikeli hasatlıklara sebebiyet verebiliyor. Aynı şekilde boya grubu da çok önemli, çünkü çocuklar onu parmaklarıyla yapıyorlar ve direk cilde temas ediyor buda onların sağlığı açısından ciddi tehlike oluşturabilir. Bunları alırken mutlaka, CE sertifikası var mı ürün üzerinde, kaliteleri markaları ve Sağlık Bakanlığı’nın onayının olması çok önemli. Gıda malzemesini çocuğunuza yedirirken, merdiven altında üretilmiş bir gıdayı nasıl çocuğunuza yedirmekten imtina ediyorsanız aynı şekilde kırtasiye malzemelerinde de merdiven altında üretilen ürünlerde çocuğunuzun sağlığını çok ciddi tehlikeye sokabilir. O yüzden ürünlerin üzerindeki uyarılara dikkat edelim, Sağlık Bakanlığı onaylıyı var mı, CE sertifikası var mı, bu tür ibarelere dikkat edersek çocuğumuzun sağlığını da korumuş oluruz, ileriye yönelik aslında daha da ekonomik bir alışveriş yapmış oluruz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz