Görüş Bildir

Devlet ile özel sektör arasında büyük kriz!

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yoğun bakım servisleriyle ilgili olarak aldığı önlemler, kamu ile özel hastaneler arasında ‘yoğun bakım gerilimi’ başlattı. SGK artık tescili yapılmamış yoğun bakım hizmetlerinde en alt düzeyden ödeme yapacağını açıklarken; SGK’ya mektup yazan özel hastaneler “Böyle giderse yoğun bakım hizmeti veremeyiz” dedi.

Devlet ile özel sektör arasında büyük kriz!

TESCİL GEREKİYORDU

SGK özel hastanelerin verdiği yoğun bakım hizmetlerinde, verilen hizmetin yoğunluğuna ve niteliğine göre farklı ücretlendirmeler uyguluyor. Birinci basamak yoğun bakım hizmetine 200 TL civarında ödenirken; bu rakam 3. basamakta 800 TL’ye kadar çıkıyor. Hastanenin yoğun bakım hizmetinin kaçıncı seviye olduğunu ise Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı tescil belirliyor. Tescile göre, kamunun yaptığı ödeme tutarları da değişiyor. Ancak seviye tescil işlemleri tamamlanmadığı için, 2014 yılı sonuna kadar özel hastanelere verdikleri hizmet karşılığında farklı seviyeler üzerinden yoğun bakım ödemesi yapıldı. 1 Temmuz’da ise SGK bir duyuru yaptı ve esnek dönemin sona erdiğini açıkladı. Karar çerçevesinde 1 Ağustos tarihi itibariyle seviyelendirmesi yapılmamış olan yoğun bakım servislerinde verilen hizmetleri 1. basamak olarak değerlendirmeye ve en alt düzeyde ödeme yapmaya başladı.

SGK: ARTIK FAZLA ÖDEME YAPMAK İSTEMİYORUZ         

SGK yetkilileri sorunun kaynağının tescil işlemlerinin tamamlanmaması olduğunu belirtti. Yoğun bakımlarda 1. seviye ile 3. seviye arasında 4 kat ücret farkı oluştuğuna dikkat çeken yetkililer şu görüşleri dile getirdi: "Biz artık sağlıklı bir tescil işlemi olmadan daha fazla ödeme yapmak istemiyoruz. Tescil işlemi tamamlansa ve objektif bir değerlendirme ışığında yoğun bakım hizmetlerinin seviyesi ortaya çıksa ona göre gönül rahatlığıyla ödeme yapabiliriz. Ama neticede biz de kamunun kaynağını kullanıyoruz, bu nedenle kimsenin sıkıntı yaşamaması için verilen geçiş sürecinin yeterli olduğunu düşünüyoruz. Bu saatten sonra tescili olmayan yoğun bakım hizmetlerine en alt düzeyde ödeme yapma kararı almamızın gerekçesi bu. Şu anda da bu kararımız uygulamada bulunuyor."

Kaynak: Ajanslar

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi