Dil kanseri hastaya göğüs dokusundan dil yapıldı

Mersin'in Tarsus İlçesi'nde yaşayan dil kanseri 61 yaşındaki Zafer Dağ adlı kadının dili tamamen alınıp göğüs dokusundan yeni dil yapıldı.

Dil kanseri hastaya göğüs dokusundan dil yapıldı

İlçeye bağlı Yeşiltepe Mahallesinde yaşayan ve kanseri">Dil kanserine yakalanan Zafer Dağ, gittiği Medical Park Hastanesi'nde ışın tedavisi ve kemoterapi gördü, ancak dilindeki kanserli kitle büyümeye devam etti. Bunun üzerine Zafer Dağ'ın dili tamamen alınıp yerine göğsünden alınan dokuyla yapılan yeni dil nakledildi. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hayrettin Cengiz Alpay, Op. Dr. Aykut Bozan, Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Ata tarafından gerçekleştirilen ameliyatta dilin çıkarılması, lenf akımının süzüldüğü boyun bölgesindeki nodlarının temizlenmesi ve dilin yerine ağız tabanını doldurması için göğüs bölgesinden doku nakli operasyonu uygulandı.

Yaklaşık 12 saat süren operasyonun ardından bir hafta yoğun bakımda kalan Dağ'ın takip ve tedavisi 1 ay hastanede devam etti. Riskli dönemin atlatılması üzerine taburcu edilen Zafer Dağ, kendisini çok iyi hissettiğini ve ağrılarının kalmadığını söyledi.

AĞIZ TABANI İÇİN DİL YAPILDI

Kapsamlı bir ameliyat yaptıklarını belirten Prof. Dr. Hayrettin Cengiz Alpay, şunları söyledi: "Hastamız, dilinde yara, konuşmak istememe, hareket ettirmekte güçlük şikayetiyle başvurdu. Kendine biyopsi yapıldığında kanseri">Dil kanseri olduğu, dilinin büyük bölümüne kanserin yayıldığını tespit ettik. Dili kökünden almak durumunda kaldık. Konuşabilmesi için de gırtlağı bıraktık. Göğüs bölgesinden doku alınarak ağız tabanı için dil yapıldı. Bu dil orada sabit dil olacak. Hasta hiç hareket ettiremeyecek. Dil geriye kaçmasın diye çene kemiğine delikler açarak sabitledik. Konuşma yetisini zamanla kazanacak. Hastamızın operasyon sonucu ilk söylediği şey kendi adıydı."

Kaynak: DHA

Kaynak: Diyarbakır Söz