'Diyabet hastalarında göz sağlığı risk altında'

Metabolik bir hastalık olan diyabetin, kan şekeri düzeyinin kontrol edilemediği bir durum olduğunu söyleyen Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Nükhet Zaim, “Diyabet hastalığı olan bireylerde göz sağlığı da risk altındadır. Diyabetik retinopati, diyabetin en yaygın göz komplikasyonları arasında yer almaktadır” dedi.

'Diyabet hastalarında göz sağlığı risk altında'

Medical Park Ordu Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Nükhet Zaim, diyabetin göze olan etkileri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Diyabetin en yaygın göz komplikasyonları arasında diyabetik retinopatinin yer aldığını söyleyen Opr. Dr. Zaim, “Yüksek kan şekeri seviyesi, gözdeki kan damarlarına zarar verebilir ve görme problemlerine yol açabilir. Diyabetik retinopatide, kan damarları şişebilir, sızabilir veya tıkanabilir. Tedavi edilmezse görme kaybına neden olabilir. Diyabet, katarakt riskini de artırabilmektedir. Katarakt, göz merceğinin bulanıklaşmasıdır ve bu bulanıklık görme kaybına neden olabilir. Diyabete sahip kişilerde katarakt gelişme ihtimali daha yüksektir. Tüm bunların yanı sıra, diyabete sahip kişilerde glokom riski daha yüksektir. Glokom, göz içi basınçtaki artış sonucunda optik sinirin hasar görmesiyle karakterize edilen bir hastalıktır. Diyabeti olan kişilerde glokom gelişme riski artmaktadır” şeklinde konuştu.

“GÖZ MUAYANESİ İHMAL EDİLMEMELİ”

Diyabeti olan kişilerin alınacak önlemler ile göz sağlıklarını koruyabileceklerini belirten Opr. Dr. Zaim, “Diyabetin iyi kontrol altında tutulması önemlidir. Kan şekeri seviyesinin kontrol altında tutulması göz sağlığını korumaya yardımcı olacaktır. Diyabeti olan bireylerin düzenli göz muayenelerini yaptırmaları önemlidir. Erken teşhis tedavi şansını artırabilir. Kan basıncının kontrol altına alınması, göz komplikasyonlarını önlemeye yardımcı olabilir” ifadelerine yer verdi.

“SİGARA VE ALKOL GÖZ SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeninin, diyabetin kontrolü ve dolayısıyla göz sağlığının korunması için önemli olduğunu aktaran Medical Park Ordu Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nükhet Zaim, “Sigara içmek ve alkol tüketmek göz sağlığına olumsuz etki yapabilir. Diyabetli bireylerin sigara ve alkol tüketimini azaltmaları önem taşımaktadır. Sonuç olarak, diyabet göze olumsuz etkiler yapabilmektedir. Bu nedenle diyabeti olan kişiler ilgili önlemleri almaları ve düzenli olarak göz muayenelerine gitmeleri gerekmektedir” diye konuştu.

Kaynak: İHA

Çok Okunan Haberler