Diyarbakır,'da Çelik ailesinin bebekleri için 133 günlük umut yolculuğu tamamlandı

Diyarbakır'da özel bir hastanede doğan ve yemek borusunda tıkanıklık olan kuvözde hayata başlayan Çelik ailesinin bebekleri Eda Çelik, 133 günde geçirdiği 5 ameliyat sonrasında hayata tutundu

Diyarbakır,'da Çelik ailesinin bebekleri için 133 günlük umut yolculuğu tamamlandı
DİYARBAKIR'da özel bir hastanede dünyaya gelen ve yemek borusu tıkalı olduğu için 133 gün kuvözde kalan Eda Çelik, bu süre içerisinde geçirdiği 5 ameliyat ile hayata tutundu. Eda bebek, 133 gün midesine kateter (tüp) ile anne sütü verilerek beslendi.
Diyarbakır'da yaşayan 40 yaşındaki Muazzez (40) ve 60 yaşındaki Muhittin Çelik çifti, uzun yıllar evli kalmalarına rağmen çocukları olmadı. Geçen yıl hamile kalan Muazzez Çelik, yaklaşık 4.5 ay önce bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Adı Eda konulan bebeğin yemek borusunun tıkalı olduğu ortaya çıktı. Yemek borusu tıkalı olduğu için annesi tarafından süt emzirilmesinin tehlikeli olduğunu belirten doktorlar, süt emzrilmesi durumunda bebeğin içtiği sütün, nefes borusundan akciğerlerine gideceğini ve bebek için hayati risk oluşturacağını söyledi. Eda bebek, 133 günlük tedavi süresi içerisinde geçirdiği 5 ameliyatla sağlığına kavuştu.
Hastane Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Kemal Çiğdem ve ekibi tarafından ameliyata alınan Eda bebeğin yemek borusundaki tıkanıklık giderildi. Yeni doğan yoğun bakım ünitesine alınan Eda Çelik, tedavisi süresinde midesine açılan kateter aracılığı ile beslendi. Bir süre sonra yapılan kontrollerde yemek borusunda daralmaların meydana geldiği belirlendi. Bunun üzerine yemek borusundaki daralmanın giderilmesi için 4 ayrı ameliyat geçiren Eda bebeğin bu kez de mide fıtığı olduğu tespit edildi. Bir kere de mide fıtığı ameliyatı olan Eda bebek, tam 133 gün kaldığı yeni doğan yoğun bakım servisinde sağlığına kavuşarak, normal servise alındı. Uzun yıllar sonra çocuk sahibi olan Çelik çifti, dünyaya geldikten sonra geçirdiği 5 ameliyatın ardından bebeklerini sağlıklı bir şekilde kucaklarına almanın mutluluğunu yaşadı.
YAŞAMA SARILDI
Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Kemal Çiğdem, Eda bebeğin zor ameliyatlar ile hayata yeniden bağlandığını belirterek, "Hastanemize geldiğinde yemek borusu tıkalı ve ek anomalileri vardı. Öncelikle yemek borusunu yaklaşık 3 saat süren ameliyat ile onardık ve bir süre yoğun bakımda tedavi gördü. Sonrasında biri mide fıtığı ameliyatı olmak üzere 4 ameliyat daha geçirdi. Eda'nın geçirdiği ameliyatlar yetişkin bir insanın bile zor dayanacağı önemli ameliyatlardı. Buna rağmen direndi ve yaşama sarıldı" dedi.
Eda bebeğin yeni doğan yoğun bakım servisinde takibini yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Orhan Köksal da, 133 günlük misafirlerinden mutlu ayrıldıklarını belirterek, "Zor ameliyatlar geçirerek misafirimiz oldu. Yoğun bakım ekibi olarak kateter ile beslenmesini sağladık. Sağlıklı bir şekilde ailesine teslim ettik. Biz ondan, o bizden zor ayrıldı" diye konuştu.

Kaynak: DHA