Elma Sirkesi ile Kilo Verilir mi?

Elma sirkesi ile kilo verilip verilmeyeceği tam olarak cevaplanmış bir soru değil. Ancak Lübnan asıllı araştırmacılar yeni bir açıklama ile kilo verme ve sirke arasında bir bağlantıyı aktardı.

Elma Sirkesi ile Kilo Verilir mi?

Yapılan son araştırmalar, elma sirkesinin sadece mutfakta kullanılan bir ürün olarak değil aynı zamanda obeziteye karşı mücadelede potansiyel bir müttefik olarak tekrar ilgi odağı haline geldiğini ortaya çıkardı. Haliyle son yıllarda en çok sorulan elma sirkesi ile kilo verilir mi? Sorusu da kısmen cevaplanmış oldu.

Elma Sirkesi ile Kilo Verilir mi?

Lübnan'daki bilim insanları tarafından yürütülen bir çalışma , antibakteriyel özelliklerinden kan şekeri yönetimine kadar sağlık yararları ile tanınan bu asırlık toniğin, kilo kaybı ve metabolik sağlığın iyileştirilmesinde de nasıl bir rol oynayabileceğine ışık tuttu.

Söz konusu klinik deneyde araştırmacılar, elma sirkesinin 12 ila 25 yaşlarındaki aşırı kilolu ve obez gençler üzerindeki etkilerini araştırdılar. Katılımcılar, her biri her gün kahvaltıdan önce suyla seyreltilmiş değişen miktarlarda elma sirkesi tüketen gruplara ayrıldı. 12 hafta boyunca. Sonuçlar plasebo alan bir kontrol grubuyla karşılaştırıldı.

Bulgular umut vericiydi; elma sirkesi tüketenlerin vücut ağırlığında, vücut kitle indeksinde, bel ve kalça çevresinde önemli azalmalar olduğunu ortaya koydu. Ek olarak, kan şekeri seviyelerinde ve lipit profillerinde, trigliserit ve kolesterolde azalmalar da dahil olmak üzere iyileşmeler kaydedildi.

Sonuçlar cesaret verici olsa da bazı uyarıları da beraberinde getiriyor. Çalışmanın demografik yapısı, bulgularını daha genç bir nüfusla sınırlıyor ve kilo verme sonuçlarının tam olarak tekrarlanabilirliği, çalışmanın istatistiksel yöntemleri nedeniyle belirsizliğini koruyor. Ayrıca, deneme süresi boyunca katılımcıların diyet ve egzersiz alışkanlıklarına ilişkin yayınlanmış verilerin bulunmaması, gözlemlenen etkilere başka hangi faktörlerin katkıda bulunmuş olabileceği konusunda spekülasyonlara yer bırakmakta.

Potansiyel faydalarına rağmen elma sirkesinin asitliği, diğer asitli içeceklerle paylaşılan bir risk olan diş minesinin erozyonu ile ilgili endişeleri artırmaktadır. Bunu azaltmak için diş hekimleri ağzın su ile çalkalanmasını, şekersiz sakız çiğnenmesini, dişlerin hemen fırçalanmasından kaçınılmasını ve asitli içecekler tüketilirken pipet kullanılmasını önermektedir.
Bu çalışma, elma sirkesinin özellikle kilo kontrolünde sağlık açısından faydalarını destekleyen giderek artan kanıtlara katkıda bulunuyor. Ancak bu bulguların daha geniş bir yaş aralığında ve kontrollü beslenme ve egzersiz koşulları altında doğrulanması için daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç var. Dengeli beslenme, sağlıklı yaşamın temel taşı olmaya devam ediyor.
Beslenme uzmanı ve Güney Avustralya Üniversitesi Beslenme ve Gıda Bilimleri Program Direktörü Evangeline Mantzioris, bu bulguların öndemini şu sözlerle vurguluyor. "Elma sirkesi kilo verme çabalarına faydalı bir yardımcı olsa da, sihirli bir değnek değildir. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı seçimleri herhangi bir kilo yönetimi stratejisinde hala merkezde yer almalıdır."

Kaynak: Diyarbakır Söz