ENGELLİLERİN REHABİLİTASYONU

Batman ve çevre illerde görme engellilere yönelik rehabilitasyonun olmayışı eksiklik olarak dururken, bu daldaki çalışmalarını başlatan Özel Umut Yolu Rehabilitasyon Merkezi, Batman'daki bu açığı kapatıyor.

ENGELLİLERİN REHABİLİTASYONU

BATMAN - Batman ve çevre illerde yalnızca kendilerinin görme özürlü vatandaşlara ders verdiklerini dile getiren Özel Umut Yolu Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Muhyeddin Ekici, amaçlarının engelin aslında hiçbir şeye engel olmadığını göstermek olduğunu söyledi. Öğretmen arkadaşlarıyla birlikte planlı, programlı çalıştıklarını dile getiren Ekici, "Amacımız çocuklarımızın kişisel becerilerini geliştirerek sosyal hayata uyum kurmalarını sağlamak ve yaşamlarını idame ettirecek seviyeye getirmektir." dedi.

REHABİLİTASYONU

Rehabilitasyon merkezinde Görme ve İşitme Engellilere Öğretmenlik yapan Ahmet Leblebici, 40 öğrencisinin olduğunu ifade ederek, Braille alfabesi (Altı Nokta Kabartma) yazı ve matematik dersinin yanı sıra günlük yaşama uyum, bağımsız yaşama kuralları ve sosyal beceriler alanlarında eğitim verdiğini söyledi.

ENGELLİ ÇOCUKLAR

Eğitimde en büyük amaçlarının engelli kişinin eksiğini gidererek hayat kazandırmak olduğunu dile getiren, Leblebici görme engellilerin eğitiminin erken yaşlarda başlaması gerektiğine dikkat çekti. Leblebici, "Görme Engellilerin eğitimi erken yaşta başlarsa (5-6 yaşlarında) daha verimli bir eğitim vermek mümkün olur. İleri yaşlarda parmak duyarlılığı zayıf olduğundan kabartma yazı öğrenmede kişi güçlük çeker. Tamamen eğitimimiz altı nokta sistemi ile verilmekte ve bu sisteme dayalı olarak parmak duyarlılığın fazla olması gerek."dedi.

EĞİTİM ALAN KİŞİ

Eğitim alan kişinin kendi alanında dünyaya açıldığını ve ufkunun genişlemediğini belirten Leblebici şöyle devam etti: "Ayrıca bu çok önemli bir husus kendisi de güven duygusu kazanıyor. Toplum içerisinde kendisinin de bir şeyler yapabildiğini, aldığı eğitimle kanıtlamış oluyor. Görme engellilerin en büyük sorunu bağımsız yaşamalarıdır. Aldıkları bağımsız hareket becerileri ile ikinci şahsa muhtaç olmadan yaşamlarını sürdürmekte ve psikolojik olarak rahatlamaktadır."

Kaynak: Diyarbakır Söz