Görüş Bildir

Fibromiyalji hastalığı, kadınlarda erkeklere oranla 7 kat daha fazla görülüyor

FİZİK Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Filiz Ateş, vücut ağrısı olarak tanımlanan 'Fibromiyalji' hastalığının depresyona yatkınlık nedeniyle kadınlarda erkeklere oranla 7 kat fazla görülebildiğini söyledi.

Fibromiyalji hastalığı, kadınlarda erkeklere oranla 7 kat daha fazla görülüyor

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Filiz Ateş, fibromiyalji hastalığının en büyük belirtisinin vücut ağrısı olduğunu söyledi. Dr. Ateş, şöyle dedi:

"Fibromiyalji, omuz, boyun gibi tek bir bölgede olabildiği gibi vücutta yaygın olarak da hissedilebiliyor. Kişilerde, yorgunluk hissi, uyku bozuklukları, sabahları yorgun kalkma şikayetleri oluşturan hastalık belirtilerine, el ve ayaklarda şişlik hissi, depresyon, konsantrasyon güçlüğü, baş ağrısı ve migren de eşlik edebiliyor. Fibromiyalji, karın ağrısı, kabızlık, ishal atakları, idrar yakınmaları, ciltte ısıya karşı hassasiyet ve renk değişiklikleri gibi farklı sağlık sorunlarına da yol açabiliyor."

FİBROMİYALJİ HASTALIĞI

Dr. Ateş, fibromiyaljinin nedeni tam olarak bilinmediğini ancak, ruhsal, fiziksel, hormonal ve serotenin düzeyinde bozukluk gibi beyinde biyokimyasal değişikliklerin hastalığı tetiklediğinin düşünüldüğünü söyledi. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Filiz Ateş, şöyle devam etti:

"Bunun yanı sıra ağrı, yorgunluk, uyku bozuklukları da hastalığı tetikleyen diğer faktörler olarak biliniyor. Fibromiyaljinin depresyona yatkınlık nedeniyle kadınlarda erkeklere oranla 7 kat fazla görülebiliyor. Tanı testleri daha çok diğer hastalıklardan ayırt edilmesi için kullanılıyor. Fibromiyolji tanısı kişide yaygın ağrı ve belirli hassas noktaların varlığı ve klinik olarak konuyor. Bu hastalığa özel laboratuvar testi ve röntgen bulgusu bulunmuyor. Tedavide, fizik tedavi yöntemleri, egzersiz, özellikle yüzme oldukça fayda sağlıyor. Doktor kontrolünde uygulanan ilaç tedavisi de şikayetlerin azalmasını sağlıyor."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi