Görüş Bildir

Fukuşima’da Nükleer Santral patladı, ilk kanser teşhisi konuldu

Japonya’da 2011’de yaşanan deprem ve tsunaminin etkisiyle Fukuşima Nükleer Santrali’nde meydana gelen sızma sonrası ilk kez radyasyon bağlantılı bir kanser vakası tespit edildi.

Fukuşima’da Nükleer Santral patladı, ilk kanser teşhisi konuldu

Fukuşima'daki nükleer faciadan dört buçuk yıl sonra ilk kez Dayiçi Nükleer Santrali'nin eski çalışanlarından birinin meydana gelen nükleer erime kaynaklı radyasyona maruz kalması sonucu kansere yakalandığı Japonya hükümeti tarafından resmi olarak teyit edildi.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Tokyo'da yaptığı açıklamada "Vaka tüm kriterleri karşılıyor" diye konuştu ve hastalığa yol açabilecek diğer tüm nedenlerin ihtimal dışı kaldığını açıkladı.

2011 yılında Fukuşima Dayiçi Nükleer Santrali'nde meydana gelen kazanın ardından santraldeki işine devam eden söz konusu kişiye kan kanseri teşhisi konuldu. Japon basınının bakanlık kaynaklarına dayandırdığı haberlerine göre nükleer santralin 41 yaşındaki eski çalışanına tazminat ödendi.

Fukuşima faciasının ardından ülkenin kuzey doğusunda bulunan nükleer santralin birçok çalışanına kanser teşhisi konulmuştu. Ancak şimdiye dek kanser teşhislerinin nükleer facia ile doğrudan bağlantılı olduğu resmi kaynaklarca teyit edilmemişti. Daha üç vakaya ilişkin incelemeler ise sürüyor.

11 Mart 2011 yılında yaşanan şiddetli deprem ve sonrasında ortaya çıkan dev tsunami dalgaları nedeniyle Fukuşima Dayiçi Nükleer Santrali'nde soğutma sistemi devre dışı kaldığı için nükleer erime meydana gelmişti. Santraldeki 6 reaktörden üçü büyük hasar görmüş ve radyoaktif sızıntı tespit edilmişti. Fukuşima yakınlarında yaşayan onbinlerce kişi radyoaktif sızıntı nedeniyle bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi