Görüş Bildir

Geceleri odanızda bitki bulundurabilirsiniz

Prof. Dr. Serpil Ünyarar, bitkilerle oksijen azalttığı için aynı odada uyumanın sağlığa zararlı olduğu bilgisinin doğru olmadığını söyledi. Ünyarar, "Evlerde beslenen bitkiler oksijeni azaltır fakat bu olay sanıldığı gibi tehlikeli değildir. Bitkilerin gece verdikleri karbondioksit miktarı, insanın soluduğu havanın içindeki oksijen miktarı yanında o kadar azdır ki, insan sağlığını etkileyebilmesi mümkün değildir." dedi.

Geceleri odanızda bitki bulundurabilirsiniz

Ramazan GÜNOĞLU

DİYARBAKIR-Halk arasında evde beslenen bitkilerin oksijeni azalttıgı inanışının doğru olmadığını açıklayan Profesör Doktor Serpil Ünyayar, şu bilgileri paylaştı: "Geceleri gün ışığı almadıklarından ötürü bitkiler ekstra solunum yapmaya başlar ve odadaki oksijeni tüketmeye geçerken odadaki oksijen miktarı azalır. Bu nedenle de çiçeklerle aynı odada uyumanın, havadaki oksijeni azaltacağına ve zararlı olabileceğine dair genel bir inanış vardır. Aslında bu doğrudur ama sanıldığı gibi tehlikeli değildir."

'İNSAN SAĞLIĞINI ETKİLEMESİ MÜMKÜN DEĞİL'

Bitkilerin gece verdikleri karbondioksit miktarının çok düşük olduğunu belirten Ünyarar, "Evlerdeki bitkilerin veya süs çiçeklerinin gündüz çıkardıkları fazla oksijen ve gece verdikleri karbondioksit miktarı, insanın soluduğu havanın içindeki oksijen miktarı yanında o kadar azdır ki, insan sağlığını etkileyebilmesi mümkün değildir. Ancak kapısı, penceresi hava sızdırmaz küçük bir odada, dev bir bitki ile birlikte yatılması yine de tavsiye edilmemektedir." ifadelerini kullandı.

'ARECA PALMİYESİ, PAŞA KILICI VE SALON SARMAŞIĞI EVDE BAKILABİLİR'

Ünyayar, sanıldığının aksine korkulacak bir durumun olmadığını, sadece küçük odalarda fazla çiçek bulundurulmamasının yeterli olduğunu vurguladı. Bazı bitkilerin geceleri de karbondioksit ürettiğini dile getiren Ünyayar, bu tür bitkilerin odada bulundurulmasında herhangi bir sorun yaşanmayacağını söyledi.

Serpil Ünyayar, bitkilerin oksijen almasının odanın metrekaresine bağlı olduğunu ifade ederek, bir odanın yarısından fazlası çiçeklerle dolduğunda oksijen tehlikesinin az miktarda yaşanabileceğini ifade etti.

Ünyayar, Areca Palmiyesi, Paşa kılıcı ve Salon Sarmaşığı gibi bitkilerin odada bulundurulmasında bir sorun yaşanmazken, onun dışındaki bitkilerin oda içerisinde bulundurulmaması tavsiyesinde bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi