Gereksiz ameliyat yapılmıyormuş!

Sağlık Bakanlığı, ''performans ödemesinin, tamamen hastanın iyileşmesine bağlı yapılmasının söz konusu olamayacağını'' bildirdi.

Gereksiz ameliyat yapılmıyormuş!

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bugün bir gazetede ''Doktorlar hasta iyileşirse para alacak'' başlığıyla yer alan haberde, ''Doktorların performans için gereksiz ameliyatlar yaptığı, bundan böyle hastaların iyileşme sürelerine göre ücretlerinin değerlendirileceği'' yönünde iddialar olduğu belirtildi.

Geri ödeme sisteminde geliştirme faaliyetleri kapsamında, hasta memnuniyeti ve verimlilikte artışların izlendiği bildirildi.

Bu çalışmalar dikkate alınmadan hekimlere ''para için hastalara gerekmeden ameliyatlar yapıyorlar'' ithamında bulunulmasının büyük bir haksızlık olduğu belirtilen açıklamada, hekimlerin yaptıkları işlemleri ve düzenledikleri reçeteleri tıbbi bilgileri ve vicdani kanaatleri çerçevesinde hazırladıkları kaydedildi.

Hekimlerin gelişen ve değişen tıbbi bilgiler çerçevesinde mesleki gelişimlerini sürdürmelerinin önemsendiği ve bundan sonraki süreçte de bu konudaki çalışmaların devam edeceği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Performansa dayalı ücret alımı

''Dünyanın gelişmiş pek çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de uzman hekimler aylık gelirlerinin bir kısmını aktif çalışmalarına dayalı olarak almaktadırlar. Aylık gelirleri içinde yaklaşık yarısını oluşturan bu ücret, sabit ödemeler dışında ortalama 3 bin 300 TL civarındadır. Doktorlarımızın aktif çalışmalarına bağlı belirlenen performans ödemesinin, tamamen hastanın iyileşmesine bağlı olarak ödenmesi söz konusu olamaz. Zira her hastanın tedavisi ve beklenen iyileşme sonuçları birbirinden farklıdır. Hali hazırdaki ödeme modelleri içinde de sadece yapılan iş değil bu işin yapılması sırasındaki hasta memnuniyeti, hastanenin toplam verimliliği ve kalitesi gibi birçok çarpan devreye girmektedir.''

Aşırı ameliyat yapılmıyormuş

Doktorların daha fazla para kazanmak adına apandisit, sezaryen gibi ameliyatları gereksiz yere yaptığı iddialarının daha önce de gündeme getirildiği anımsatılan açıklamada, ''Ancak bu iddiaların yanlış olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur'' ifadesi kullanıldı.

Performans uygulanan hastanelerde sezaryen ameliyatından elde edilebilecek puanın 150, doğum işleminden elde edilebilecek puanın ise ilk doğumlar için 350, sonraki doğumlar için 250 olduğu bildirirtildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz