Güneşe karşı ten rengi ayarı

Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral, vatandaşları güneş ışınlarına karşı ten rengine göre uyardı. Doç. Dr. Oğuz Özyaral gün içerisinde toplam 12 bardak sıvı tüketilmesini de önerdi.

Güneşe karşı ten rengi ayarı

Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral, yaz mevsiminde aşırı sıcaklıklarda yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Güneş ışınlarının dikey geldiği saatlerde yapılması gerekenleri sıralayan Özyaral, "İdeali saat 11.00 ile 15.00 arası. Bu ışınların dikey geldiği süreçte hiçbir koruyucu kullanmaksızın, beyaz tenli iseniz 1- 12 dakika buğday tenliler yani melanin yapısı arttıkça 15 dakika, daha da koyulaştıkça 20-25 dakika. Daha da esmer kişiler ise 25-30 dakika kadar bu söylediğimiz zaman dilimi içerisinde güneş alması gerekliliğini söylüyoruz. Bunun nedeni ise D vitamin ihtiyacıdır. Türkiye'de toplumumuzun yüzde 80'inin D vitamini artçılığını yaşadığını görüyoruz ki bu çok kötü. Besinler ile süt, yoğurt ya da takviye gıdalar ile olabilecek bir şey değil. Bu sadece yüzde 20'lik bir kısmını tamamlıyor" dedi.

Cilt kanserine karşı koruyucu

Güneşin radyasyon etkisinin unutulmaması gerektiğini, konu hakkında dermatologların uyarılarının dikkate alınması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Oğuz Özyaral, "Dermatolog arkadaşlarımızın tavsiyelerine muhakkak uyun. Kendinize göre güneş yanığı olduğunda, bir problem yaşadığınız da asla diş macunu, şampuan, gazlı içecekler gibi bir şeyler ile ne yanmayı, ne korumayı, ne de yanıkları tedavi etmeyi planlayınız. Lütfen en kısa mesafedeki aile hekimine müracaat ediniz ve tedavinizin sağlanmasını isteyiniz. Bunlar çok önemli noktalar. Bunları yapmadığımız zaman sorunlar yaşamaya devam ediyoruz. Güneşin altında kalındığında, bu söylediğimiz süreler uzadığında top oynayabilirsiniz. Benim tavsiyem elma suyu içmektir. Katkısız bir elma suyu ile spora başlamaktır. Portakal suyu enerjiyi yükseltir ama çok hızlı bir şekilde susatır. Vücudum terledi, susadı diye asla soğuk su içmeyelim. Tam tersi ılık bir suyu tüketmek her zaman iyidir" şeklinde konuştu.

"12 bardak şartı"

Günde 12 bardağı tamamlayacak sıvı ihtiyacına özellikle önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Özyaral, "Vücutta terleme ile atılan su mutlaka yerine konmalıdır. Böbreklerin anatomik yapısını bozmamak, mide bağırsak sisteminin de düzgün çalışmasını sağlamak gerekiyor" dedi.

"Tuzlu gıdalardan uzak durulmalı"

Mide-barsak sisteminin doğru çalışması için önemli ayrıntıları da paylaşan Doç. Dr.Özyaral, "Dondurma yerine, meyve ile hazırlanan yoğurt dondurması yemek hem serinletir, hem de kişiyi ferahlatır. Aynı zamanda mide barsak sisteminin doğru çalışmasına katkıda bulunur. Bu tür yerlerde kızarmış yiyecekler, fast food ve cips gibi ürünler yemek çok tuzlu olduğu için aşırı susamaya neden olup, dengesizliğe neden olacaktır. Daha çok meyve, salata gibi ürünleri yanınızda getirirseniz ve ara ara tüketmeye devam ederseniz vücudumuzun su ihtiyacını bir yandan tamamlamaya devam ederiz. Çok kuru ve yağlı gıdalardan uzak kalıyoruz" diye konuştu.

"Kıyafette pamuklu tercih edin"

Kılık kıyafet konusuna da dikkat çeken Özyaral, "pamuklu giyilmesini şiddetle tavsiye ediyoruz. Sentetik ürünlerden kaçmalı ve vücut terletilmemeli. Pamuklu ürünün en büyük özelliği teri emdiği için rahatsızlıkları yani rüzgarla gelebilecek üşütme gibi problemlerin ortadan kalkmasına neden olur" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz