Haftada 15 Bin Adım Atmak Yaşam Süresini 3 Yıl Uzatıyor

Yapılan yeni çalışmalarda, düzenli aktivitenin toplum üzerindeki hastalık ve ölüm riskini azaltabileceğini ortaya koydu. İşte detaylar…

Haftada 15 Bin Adım Atmak Yaşam Süresini 3 Yıl Uzatıyor

London School of Economics (LSE) tarafından yapılan araştırmanın sonucuna göre, haftada 15 bin adım atmak yaşam süresini 3 yıl uzatıyor. Araştırmacılar, iki yıldan daha uzun süre düzenli ve tempolu yürüyüş yapmanın fiziksel olarak aktif olmayan erkeklerin yaşamına 2.5 yıl; kadınların ise yaşam süresine üç yıl eklediğini ortaya koydu.

Haftada 15 Bin Adım Atmak Yaşam Süresini 3 Yıl Uzatıyor

Çalışmalarda, hareketsiz olan kişilerin sadece yarısının haftada 15 bin adım tempolu yürümesi halinde, toplum üzerindeki hastalık ve ölüm riskinin azalacağı belirtildi. Örnek olarak, 65 yaş ve üstü kişiler haftada 3 veya daha fazla 7 bin 500 adım atma alışkanlığı kazanırsa ölüm risklerini yüzde 52 azaltabiliyorlar. Bu oran, yaşı 45 ve 65 arasında olan kişilerde yüzde 38’e, tüm nüfusta ise yüzde 27’ye düşüyor.

Egzersiz Yapmak Obezite Riskini de Azaltıyor

Düzenli egzersiz yapmak, kalp hastalığına, obez olma veya ve yaşam süresini kısaltan diğer hastalıklara yol açabilen Tip 2 diyabet hastalığına yakalanma olasılığını da azaltıyor. Araştırmacılar, Tip 2 diyabetli 55 yaşındaki bir insanın, haftada üç kez 5 bin 500 adım tempolu yürümeye başlaması durumunda ölüm riskini de yüzde 40 azaltabileceğini belirttiler.

10 yıl boyunca bir milyon kişi üzerinde yapılan araştırmada, haftada dört kezden fazla 7 bin 500 adım yürüyen kişilerde yürümenin faydalarının sabit kaldığını ortaya çıkarıldı. Uzmanlar, 5 bin adımlık tek bir günün bile sağlığa çok fayda sağladığını dile getirdi. Sağlık ekonomisi profesörü olan Prof. Joan Costa-Font, "Kazanılan başarılı alışkanlıklar yaşam süresini uzatabilir, kamu sağlığı hizmetlerinde de önemli tasarruflar sağlayabilir, üretkenliği arttırdığı gibi, ruh sağlığı, sosyal izolasyon ve kanser ile tip 2 diyabet hastalığı gibi bulaşıcı olmayan hastalıkların yol açtığı uzun vadeli ciddi zorlukların giderilmesine yardımcı olabilir" dedi.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz