Görüş Bildir

Hastalar dikkat! Antibiyotikler ölüm saçıyor

Antibiyotiklere karşı direnç gösteren enfeksiyonlar nedeniyle, ölüm oranlarının artabileceği düşüncesi kaygı yaratıyor.

Hastalar dikkat! Antibiyotikler ölüm saçıyor

ABD'nin çeşitli Sağlık enstitülerinde görev yapan bilim insanları tarafından yürütülen araştırma, antibiyotiklere karşı oluşan direnç, antibiyotiklerin etkinliğini yüzde 30 azalttığında, ABD'de her yıl fazladan 6 bin 300 kişinin ölümüne neden olabileceğini ortaya koydu.

Araştırmada, ölümlerin daha çok bağırsak ameliyatı, kalça protezi ameliyatı geçirmiş ya da kan kanseri tedavisi için kemoterapi almış hastalarda görülebileceği belirtildi.

Çalışmada, ameliyat sonrası oluşan enfeksiyona neden olan bakterilerin yarısından fazlasının antibiyotiklere dirençli olduğu görüldü.

SADECE AMERİKA'NIN DEĞİL, TÜM DÜNYANIN SORUNU

Mikrobiyoloji Derneği Başkanı Prof. Nigel Brown, "Bu araştırma ABD'de yürütülmüş olmasına rağmen, antibiyotik direnci önem verilmesi gereken küresel bir problemdir" ifadesini kullandı.

Washington'daki Hastalık Dinamikleri, Ekonomi ve Siyaset Merkezi Başkanı Prof. Ramanan Laksminarayan da yaptığı açıklamada, antibiyotiklerin, modern tıbbın temelini oluşturduğunu, fakat antibiyotiklere karşı oluşan direncin tıpta karşılaşılan çok önemli bir sorun olduğunu ifade etti.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE BEBEKLER, GELİŞMİŞ ÜLKELERDE YAŞLILAR

Laksminarayan, "Gelişmekte olan ülkelerde antibiyotik direnci yüzünden yeni doğanlar hayatını kaybederken, gelişmiş ülkelerde ise ileri yaştaki kişiler yaşamını yitiriyor" dedi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre, ülkede her yıl 23 binden fazla kişi, en etkili antibiyotiklere karşı direnç gösterebilen enfeksiyonlardan yaşamını yitiriyor.

Araştırma, "The Lancet" tıp dergisinde yayımlandı.

Kaynak: AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi