Hastalara el sanatlı terapi

Batman’da Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde psikiyatrik rahatsızlığı olan hastalar el sanatları, resim ve spor programları ile tedavi ediliyor. Psikiyatri hastası, kahvelere gitmektense burada faydalı etkinlikler yaptıklarını söyledi.

Hastalara el sanatlı terapi

Batman Bölge Devlet Hastanesi’ne bağlı Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde hastalar, kişisel gelişim ve becerilerine göre yönlendirildikleri faaliyetler ile tedavilerine katkı sağlanıyor. Hastalar, ilaç tedavisinin yanı sıra ahşap boyama ve el sanatları eğitimiyle terapi ediliyor.

HASTALARA GRUP TERAPİLERİ UYGULANIYOR

Psikiyatri Uzmanı Dr. Tülay Öztürk, psikiyatri hastalarına el sanatları, ahşap boyama ve resim gibi programları uyguladıklarını söyledi. Öztürk, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nin, kronik psikiyatrik hastalıkları olan kişilerin takip edildiği bir merkez olduğunu belirterek, “Yaptığımız çalışmalar iş uğraş terapileri, resim, heykel, el sanatları, ahşap boyama ve mutfak etkinlikleri dışında grup terapileri yapıyoruz. Bireysel görüşmeler yapıyoruz.” dedi.

HASTALAR TOPLUMLA ENTEGRE EDİLİYOR

Psikolog Firdevs Yıldırım Demirkaya da hastaların bu uygulama ile tedaviye ve sosyal yaşama uyum sağladığını, topluma kazandırılmış birey haline getirildiğini belirterek, şunları kaydetti: “Toplum Ruh Sağlığı Merkezi olarak şizofreni ve psikotik bozukluk tanı grubu olan yaklaşık 60 hastamızın tedavisi için çalışıyoruz. Bu hastalara öncelikli amacımız toplumla entegre etmek, sosyal becerilerini geliştirmek. Hastalarımız belli gruba alınıyorlar, hastaların sosyal becerilerini, el becerilerini geliştirmek, ilaç tedavilerinin takibi, bireysel psikoterapilerinin yapılması ve aile eğitimi verilmekte.”

"KAHVEYE GİTMEKTENSE EĞİTİM DAHA İYİ"

Kahvelere gitmektense Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde faydalı etkinlikler yaptıklarını ifade eden psikiyatri hastası Ahmet Gidici ise “Psikiyatri doktorlarımız, ‘Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’ne gitmeniz sizin yararınızadır’ dedi. Geldik buraya, burada etkinlik yapıyoruz, resim, ahşap boyama ve süs eşyaları yapıyoruz. Bu uygulamalar bizlere faydalı oluyor. Boş zamanlarımızı kahvelere gideceğimize gelip burada faydalı etkinlikler yapıyoruz.” diye konuştu.

“HASTA SAYISI ARTMAKTA”

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi hakkında bilgi veren Batman Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Hakan Pamukçu da şunları ifade etti: “Batman Bölge Devlet Hastanesi’ne bağlı Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde 1 psikiyatri uzmanı, 4 hemşire, uzman psikologlar ve sosyal hizmet uzmanlarıyla hizmet vermektedir. Burada 60 civarında hastaya hizmet verilmekte olup hasta sayımız giderek artmaktadır. Hastalarımız, burada kendilerine daha anlamlı sanatlarla, klasik el sanatlarıyla, resimle, ahşap boyamada ve spor faaliyetleriyle hem yeni şeyler üretmekte hem de sadece ilaçla değil, rehabilitasyon edilerek tedavi edilebilmeleri konusunda ciddi çalışmalar yürütülmektedir.”

Kaynak: Diyarbakır Söz