Hastalıklar Tırnaklardan Sinyal Veriyor

Tırnaklar, parmak uçlarına destek vererek dokunma ve taşımayı sağlayan önemli yapılardır. Aynı zamanda kozmetik açıdan da hayatımızın merkezinde yer alıyor. Bakımlı olmanın en önemli kriterlerinden biri olan tırnaklar pek çok ciddi hastalığın da işareti olabiliyor.

Hastalıklar Tırnaklardan Sinyal Veriyor

Bedenimiz mutlaka hastalıklar konusunda bize uyarılarda bulunuyor. Bunlardan biri de tırnaklar. Hastalıklar tırnaklardan sinyal veriyor. Tırnaklarımızın sağlığı ve görünümü, genel sağlık durumumuz hakkında ipuçları veriyor. Tırnak şeklinde, yüzeyinde oluşan değişiklikler veya rengindeki farklı görünüm kalp ve akciğer hastalıkları, romatizma, kanser gibi birçok ciddi hastalığın habercisi olabiliyor…

Hastalıklar Tırnaklardan Sinyal Veriyor!

Hastalıklar Tırnaklardan Sinyal Veriyor

Dermatoloji Uzmanları; tırnaklarda aniden oluşan veya giderek artış gösteren değişikliklerde hemen bir doktora başvurmak gerektiğine dikkat çekerek, şunlara dikkat çektiler. Yaygın olarak görülen pek çok önemli hastalık tırnakların şeklinde, yüzeyinde veya renginde oluşan değişiklerle kendini belli edebilir. Bu değişimlerin mutlaka dikkate alınması, çeşitli dermatolojik veya ciddi hastalıkların tanısının konulmasına yardımcı olabilir.

Tırnaklardaki Hangi Değişimler, Hangi Hastalığın Habercisi?

Dermatoloji Uzmanları, tırnaklarda oluşan değişimlerin işaret edebileceği hastalıkları şu şekilde sıraladı;

Tırnakta Sararma - Akciğer Hastalıkları

Tırnak ve çevresindeki dokuların giderek kalınlaşırken tırnakların sararması 'sarı tırnak sendromu' olarak ifade edilir. Tüm tırnakları etkileyen sarı renk önemlidir ve bu durum akciğer rahatsızlıkları, lenfödem ile kronik sinüzitle alakalı olabilir.
Deri hastalıklarındaki sarı renk değişikliği, en çok mantar nedeniyle görülür. Mantar hastalığı ilerlediği zaman, tırnağın sertliğini bozar ve tırnak kırılgan hale gelerek kalınlaşır, ardından dökülür. Eğer bu durum erken fark edilirse kolaylıkla tedavi edilebilir, ancak kalınlık artınca aylar süren ilaç tedavisi ile desteklemek gerekecektir.

Kaşık Tırnak: Kanser Belirtisi Olabilir

Tırnak bombeliğinin değişerek tırnak ortasının çökük, kenarlarının ise kalkık hale gelmesi kaşık tırnak olarak tanımlanıyor. Kaşık tırnak en fazla demir eksikliği anemisi sebebiyle oluşuyor. Ayrıca tip 2 diyabet, tiroit ve plummer vinson gibi yemek borusu hastalıklarında ya da kanserlerde de kaşık tırnak oluşabiliyor. Tırnaklar, kaşık şeklini almaya başladıysa, en azından vücuttaki demir miktarına baktırmakta fayda var.

Tırnakta Bombeleşme: Kalp Hastalıkları

Normalde iki tırnak birbirine değdirilince elmas deseni görülür fakat tırnakta bombelik arttığında bu görüntü bozuluyor.
Tırnakta bombeleşme; kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları, kalp zarı enfeksiyonları, akciğer kanseri, doğumsal kalp rahatsızlığı, bağırsak hastalıkları, siroz veya sindirim sistemi kanserlerinin belirtisi olabiliyor. Tek taraflı bombelik artışı da damarlarda oluşan bir soruna işaret edebiliyor.

Beyaz Tırnak: Sinir Hastalıkları

Tırnakta oluşan beyazlık, tırnağın tamamını kaplayabileceği gibi çizgisel veya noktasal şekilde de olabiliyor. Beyaz tırnaklar çoğunlukla tırnak yeme ya da manilür gibi sorunlardan kaynaklansalar da kimi zaman altta sistemik veya genetik bir hastalık yatabiliyor. Ağır metal ve arsenik zehirlenmeleri, böbrek yetmezliği, vitamin eksiklikleri, sinir hastalıklarının yanı sıra organ nakli ya da ilaçların yan etkileri de sebep olabiliyor.

Teri Tırnağı: Böbrek Yetmezliği Hastalığı

Tırnak yatağının ucunda, az bir bölümünün ince bant şeklinde kahverengi ve kırmızı, diğer kısmının ise tamamen beyaz renk olması 'teri tırnağı' olarak isimlendiriliyor. Karaciğer rahatsızlıkları, siroz, hepatit, romatoit artrit, reiter sendromu, tip 2 diyabet, kalp hastalıkları ya da böbrek yetmezliğinin belirtisi olabiliyor.
Teri tırnağının ilerleyen yaşlarda görülme sıklığı artış gösteriyor. Tırnak dip kısımları beyaz ve ucu ay şeklinde bir görünüm aldıysa doktora başvurmak gerekir.

Ciddi Hastalıklar Tırnaklardan Sinyal Veriyor

Sadece bu hastalıklar değil aynı zamanda sedef, mantar gibi cildin deformasyonuna sebep olan rahatsızlıklar da tırnaklardan öngörülebiliyor.

Yüksük Tırnak: Sedef Hastalığı

Tırnak üzerinde küçük çukurcukların oluşturduğu yüksük tırnak, genellikle cilt hastalıkları nedeniyle oluşuyor.
En yaygın nedenlerinden biri, el egzamaları uzun süre devam ederse ve tedavi edilmezse tırnak yapısını bozabiliyor. Diğer taraftan sedef, lupus, sarkoidoz liken hastalıklarında da çukurcuklar oluşabiliyor. Bütün tırnakları etkileyen yüksük tırnak, şiddetli bir saçkıran sebebiyle de oluşabiliyor.

Tırnak Ayrılması: Mantar

Tırnak plağı tırnak yatağından ayrıldığında, araya renk yapan bakterilerin girmesi sebebiyle tırnak kahverengi veya yeşil renk alabiliyor. Mantarlar da bu açıklıktan tırnağa girebiliyor ve bunun sonucunda tırnak kalınlaşabiliyor.
Tırnak ayrılması genellikle egzama, tırnak mantarı ve travma gibi etkenler sonucu oluşsa da bazen de sebebi bulunamıyor.

Kırılgan Tırnak: Vücutta Su Eksikliğinin İşareti

En fazla el tırnaklarında görülen 'kırılgan tırnak', genellikle vücutta su ve yağ azaldığı zaman oluşuyor.
Tiroit hastalıkları, beslenme bozuklukları, romatizmal hastalıklar ve cilt hastalıkları gibi sistemik hastalıklar, çinko ile C vitamini, E vitamini eksiklikleri ve ilaçların yan etkileri de tırnakların kırılmasına sebep olabiliyor.

Hastalıklar Tırnaklardan Sinyal Veriyor! Doktora Başvurun!

Tırnaklarda gözlemlenen herhangi bir anormalite, bir uzmana danışmayı gerektirebilir. Profesyonel bir değerlendirme ile altta yatan herhangi bir ciddi sağlık sorununu belirlemeye yardımcı olacak ve erken teşhis sayesinde uygun tedaviye erişimi sağlayacaktır. Tırnak sağlığı, genel sağlığımızın bir yansıması olduğundan, düzenli olarak tırnaklarınızı kontrol etmek ve herhangi bir değişiklik gördüğünüzde bir doktora başvurmak önemlidir.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz