Görüş Bildir

Hava kirliliği, trafik kazasından daha çok öldürüyor

Ülkemizde yılda 28 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden ola hava kirliliğinin, trafik kazalarından daha fazla ölümlere neden olduğuna dikkat çekildi.

Hava kirliliği, trafik kazasından daha çok öldürüyor
Türk Toraks Derneği'nin 1- 5 Nisan tarihleri arasında Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı Belek turizm beldesindeki Titanic Delux Hotel'de yapılan 18'inci yıllık kongresinde hava kirliliği ve Soma maden kazası bölgesinde yürütülen çalışmalar ele alındı.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu, hava kirliliğinin Türkiye'de ciddi boyutlarda olduğuna dikkat çekerek, “Sigara ne kadar zararlıysa kömür de o kadar zararlı. Kömürde ısrar edildiğinde hava kirliliğini önlemek mümkün değil. Gelişmiş ülkelerde kömür yakıt ve enerji kaynağı olarak kullanılmıyor. Ama bizde termik santraller kuruluyor" dedi.
Dünyada 7 milyon, ülkemizde ise 28 bin kişinin hava kirliliğinin neden olduğu hastalıklardan öldüğünü belirten Türk Toraks Derneği Hava Kirliliği Görev Grubu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çalışır, Türkiye'de hava kirliliği kaynaklı ölümlerin trafik kazalarından 5- 6 kat daha fazla bir sayıya denk geldiğini söyledi. Ev içi ve dışarı olmak üzere iki farklı hava kirliliğine dikkati çeken Prof. Dr. Haluk Çalışır, soba, tandır gibi ısınma araçlarında kullanılan kömür, odun, tezek gibi yakıtların ev içinde özellikle kadınları ve çocukları etkilediğini, hatta anne karnındaki çocukta otizm tehlikesi oluşturduğunu, kadınlarda koah, astım, akciğer kanserine neden olduğunu kaydetti. Türkiye'nin yüzde 57'sinin soba kullandığını da belirten Prof. Dr. Çalışır, dış ortam hava kirliliğinin de trafik, katı yakıt, kömürlü termik santralleri oldukça önemli nedenler olarak sıraladı.

YENİ TERMİK SANTRALLERİN KURULUMU

Türkiye'de 80 yeni kömürlü termik santral planlandığını ve bundan oldukça kaygılandıklarını kaydeden Prof. Dr. Çalışır, şöyle konuştu:
“Çanakkale'de yapılacak bir termik santralin oluşturacağı hava kirliliği İstanbul'a ulaşır ve önemli hastalıklara yol açabilir. Bu anlamda oldukça kaygılıyız. Artan kentleşme trafik sorununu ortaya çıkarmakta, ormanların azalmasına neden olmakta ve hava kirliliğini ortadan kaldıracak etkenler de azalmaktadır. Yeni santrallerin kurulması 100 bin ölüm demektir. Bunların bilimsel çalışmaları yapıldı. Türkiye enerjisiz mi kalsın, elektrik kesintilerini mi yaşasın, bunun çözümü nükleer enerji değildir. Yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Milletin gidip geri döndüğü yola biz yeni giriyoruz. Gerekirse karanlıkta kalalım ama soluyacak havaya ihtiyacımız var. Çünkü hayat nefes almakla yaşanıyor."

SOMA'DA KURTULAN MADENCİLER İZLENİYOR

TTD, 301 madencinin hayatını kaybettiği faciada kurtulan maden işçilerinin sağlık durumlarına ilişkin de bir proje yürütüyor. Soma'daki faciadan 100 kadar madencinin canlı kurtulduğunu kaydeden TTD Çevresel ve Mesleki Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Peri Atak, bu işçilere Soma Devlet Hastanesi'nde hangi tetkikler yapıldığının ve sonuçlarının irdelendiğini kaydetti. Faciaya uğramış işçilerin sağlık seyirlerinin gözlendiğini belirten Prof. Dr. Peri Arbak, karbonmonoksit zehirlenmesinin etkilerinin belirleneceğini dile getirdi.

SOMA VE BİRÇOK İLDE EĞİTİM

Soma'daki facianın bir gerçeği gözler önüne serdiğini de belirten Prof. Dr. Arbak, şunları söyledi:
“Bir göçük ya da grizu patlaması olduğunda, kitlesel karbonmonoksit zehirlenmesi olduğunda aslında bizim de yeterince organizasyonel hazırlık içinde olmadığımızı Soma'da fark ettik. Bunun üzerine kendimize iğneyi batırarak hemen eğitim programı dizisi hazırladık. Bu dizide işçilerin bozuk çıkan maskeleri, maske kullanımının yeterince bilinmemesi nedeniyle çok canın kaybedilmesi ya da işçilerin acil sağlık eğitimini yeterince alamadığı için kaçarken yığılmaları, boğulma tehlikesi geçirmeleri, bunların hepsini çözecek işyeri uzmanları, göğüs uzmanları, maden mühendisleri, işçi sendikalarına eğitim verecek şekildeki eğitim programının ilkini Manisa'da, ikincisini Zonguldak, üçüncüsünü de Muğla'da gerçekleştirdik. Adana, Diyarbakır, Şırnak, Bursa ve Eskişehir'de gerçekleştireceğiz."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi