Her gün 1 kilometre mesafeden köye eşekle su taşıyorlar

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Konurtepe Köyüne bağlı Kul Mezrası sakinleri, köylerinde su bulunmadığı için her gün 1 kilometre uzaklıktaki kuyulardan eşekle su taşıyor. Her gün birkaç kez 1 kilometre uzaklıktaki kuyulardan su taşıyan kadın ve çocuklar, yaşadıkları çilenin son bulmasını istiyor.

Her gün 1 kilometre mesafeden köye eşekle su taşıyorlar

Siverek'e 10 kilometre uzaklıktaki 150 nüfuslu Konurtepe Köyünün Kul Mezrası'nda içme suyu ihtiyacının karşılanması için 2 yıl önce köy ve yakın çevresinde sondaj çalışması yapıldı ama sonuca ulaşılamadı.

HALA SUSSUZLUK ÇEKİYORLAR

Sondaj çalışmalarında su bulunamayınca köylüler, su ihtiyaçlarını karşılamak için her gün 1 kilometre uzaklıkta bulunan su kuyusuna gitmeye başladı. Eşeklerle kuyuya giden kadın ve çocuklar, suyu bidonlara doldurarak evlerine taşıyor. Eşekleri olmayan köy sakinleri ise yolun yarısına kadar omuzlarında taşıdıkları suları daha sonra el arabalarına bırakıyor. Yaz aylarında ise kuyular kuruduğu için belediyeden, para vererek tankerlerle köye su taşınıyor.

MERKEPLERLE SU TAŞIYORLAR

Her gün su taşıma çilesi yaşadıklarını anlatan köy sakinlerinden Ömer Deniz, "Biz 150 nüfusa yakınız. Bizim bayanlarımız eşekle su taşıyor. 10 metre derinliğindeki kuyudan iple su çekiliyor, çekilen su da sağlıksızdır. Yazın kuyudaki su kuruyor. Kuruyunca belediye tankerle bize su gönderiyor, tanker başı 75 TL para ödüyoruz. İnsanlarımızla hayvanlarımız bu su ile yaşıyoruz. Biz büyüklerden yardım istiyoruz. Bizim de yaşama hakkımız var. Avrupa göğe çıkmış, biz daha halen eşekle su getiriyoruz. Ben Türkiye Cumhuriyeti ve şahsım adına bu durumdan utanıyorum. Böyle sefalet ve rezillik içerisinde yaşamaktan utanıyoruz. Evlerimizde halen çamaşır makinesi yok, elbiselerimiz elle yıkanıyor. Biz suya gerçekten çok muhtacız.. Bize yardım elini uzatsınlar. Çocuklarımız sürekli hastalık geçiriyor. Bir gün okulda iki gün hastanelerdeyiz. Hep su yüzünden, kuyu suyu sağlıksızdır." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz