Hurmaya Dikkat!

Ramazanın gelmesiyle birlikte sofralarımızın vazgeçilmezi hurma, içerdiği zengin vitaminler sayesinde oldukça sağlıklı bir meyve. Diyabet hastaları dikkat! Hurma ne kadar tüketilmeli.

Hurmaya Dikkat!

Ramazanın gelmesiyle birlikte sofralarımızın vazgeçilmezi hurma, içerdiği zengin vitaminler sayesinde oldukça sağlıklı bir meyve. Fakat uzmanlar, özellikle şeker hastalarının hurmaya dikkat edilmesini öneriyor. 

Hurma, mükemmel bir enerji ve zengin bir lif kaynağıdır. Yüksek lif içerdiğinden dolayı glisemik indeksi düşüktür yani içerdiği şeker kana yavaş yavaş karışır. Potasyum, magnezyum, manganez, bakır mineralleri ve A ve B vitaminlerinin, günlük ihtiyacının yüzde 10 kadarını karşılar. 

Diyabet Hastaları Hurmaya Dikkat!

Hurma, yüksek miktarda antioksidana sahiptir ve brokoli, portakal, biber ve üzümden daha fazla antioksidan içerir. Diyabeti olanlar, günde maksimum 15 gram karbonhidrat içeren meyve porsiyonlarını güvenle tüketebilirler. Buna göre diyabetik bir kişi için günde 3 adet hurma daha yararlıdır.

Suudi Arabistan’da endokrinologların ve diyabet hastalarının tecrübelerinden yola çıkılarak, diyabet hastası olan kişilerin fazla hurma tüketmesinin düzensiz kan şekerinin en önemli sebeplerinden biri olduğu ve bundan dolayı ise kan hücrelerinde artışa yol açtığı doğrulandı. Rus beslenme uzmanları da, şeker hastalığı olan kişilerin ancak doktor onayından sonra hurma yemelerini tavsiye etti. Şeker hastalarının az miktarda hurma yemelerinin önerilmesi, tabii ki diyabetik olmayanların sınırsızca hurma tüketebilecekleri anlamına gelmez. Zira hurma, şekerden bakımından zengin bir gıda olup fazla tüketilmesi kilo alınması, tip2 diyabet riskinde artış veya insülin direnciyle sonuçlanabilir.

Hurmayı çok yersek ne olur?

Faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz hurmayı gereğinden fazla tükettiğinizde de faydadan çok zarar verebiliyor. İşte hurmayı gereğinden fazla tüketmenin sağlığa zararları:

  • Hurma, yüksek oranda şeker içerdiğinden diyabet hastaları doktor onayı almadan tüketmemeli.
  • Hurma aşırı miktarda tüketildiğinde, lif oranı bakımından yüksek bir besin olduğu için ishal ve mide ağrısına neden olabilir.
  • Hurma, şeker hastalarında ya da insülin direnci fazla olan hastalarda, kan şekerinin birden yükselip aynı hızla düşmesine neden olabilir.
  • Hurma, çok fazla tüketildiğinde, göz ve baş ağrısına yol açabilir.

Hurmanın bir diğer yan etkisi de, bazı kişilerde alerjiye neden olur ve ciltte kaşıntı, kızarıklık gibi durumlara yol açabilir.
Aşırı hurma tüketmek dalağa da zarar verebilir. Hurma, zengin bir potasyum kaynağı olduğu için çok fazla tüketildiğinde hiperkalemiye yol açabilir. Hiperkalemi, kandaki potasyumun çok fazla yüksek olduğu durumdur. Yani, potasyum seviyeleriniz yüksekse, hurma tüketimini sınırlandırın.

Günde kaç tane hurma yemek gerekir?

Uzmanlar, günde sadece 3 adet hurma yemenin vücut için yararlı bir miktar olduğunu dile getiriyor. Besleyici, sağlıklı ve bir o kadar da lezzetli bir atıştırmalık olan hurmayı haftanın her günü ve sadece 3 adet olarak tüketmek en sağlıklı doz olarak aktarılıyor.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz