İşitme engellilere yeni umut

Kök hücre tedavisinin işitme engellilere umut olabileceği belirlendi.

İşitme engellilere yeni umut

Kök hücre tedavisinin yaşa bağlı ya da travma sonrası işitme kaybına uğrayan kişilere umut olabileceği belirlendi.

ABD'deki Emory Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar, genç farelerde "Atoh1" geninin, şekil benzerliği nedeniyle Latince salyangoz anlamına gelen ''Koklea'' adlı iç kulağın işitmeyle ilgili kısmına aktarılmasının, duyarlı kıl hücrelerinin oluşumunu sağladığını gördü.

Söz konusu hücrelerin normal kıl hücreleri gibi elektrik sinyalleri ürettiği ve sinir hücreleriyle bağlantı kurduğu belirtildi.

"Journal of Neuroscience" dergisinde yayımlanan araştırmada, bilimadamları, fareler iki haftalık olduktan sonra (ergenlikten önce) "Atoh1"in etkisinin azaldığını vurguladı.

Araştırmaya imza atanlardan Ping Chen, kıl hücresinin yeniden oluşturulmasının ilke olarak mümkün olduğunu, bu araştırmayla hangi hücrelerin "Atoh1"nin etkisiyle kıl hücresine dönüşebildiğini ayrıca genin etkilerinin yaşa bağlı olduğunu gösterdiklerini ifade etti.

Bilimadamları, bir sonraki aşamada daha yaşlı hayvanlarda kıl hücrelerinin oluşumunu harekete geçirecek yaklaşımlar geliştirmeye çalışacaklarını ve "Atoh1"den sonraki dönemin inceleyeceklerini belirtti.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler