Kadınlar Dikkat! Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, Türkiye’de her yıl 15-20 bin meme kanseri vakasıyla karşılaştıklarını belirterek “Bu neredeyse 20 bin ailenin her yıl karşısına, ailesine bomba düşmesi ile eşdeğer durum. Erken tanı ile ise ailenin kaygısı mutluluğa dönüşüyor dedi.

Kadınlar Dikkat! Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

KANSER HASTASI SAYISI OLDUKÇA DÜŞTÜ

Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında farkındalığın arttırılmaya çalışıldığının altını çizen Prof.Dr. Özdoğan, erken tanı ile kişinin ağır tahribatlara maruz kalmadan sağlığına kavuşabildiğini kaydetti. Kanser deyince insanların aklına yıllarca ölümler geldiğini aktaran Prof.Dr. Özdoğan, "Son yıllarda meme kanserindeki gelişmeler mutluluk verici. Hem insanların bilinçlenmesi arttı. Son 10 yıllık süreçte ülkemizde çok ağır tabloda gelen hastalar azaldı. Bilinçlenme ile çok erken evrede hastaları yakalamaya başladık. 2000'li yılların başında neredeyse her 4 kadından 2 veya 3'ünde ileri evrede kanser görürdük. Bilinçlenme ile bugün neredeyse 1'e doğru düştüğünü görüyoruz. Bilinçlenme daha da artarsa ailemize, yakınlarımıza anlatırsak erken evrede kanseri yakalarız. Artık 20 yaşında meme kanserinde farkındalık başlamalıdır. Her birey her kadın 20 yaşından sonra kendi memesine dokunmalı, gözlemlemelidir. Yüzeysel bir organdır. Hocam görmedim, derse hasta bu bize de sorumluluk veriyor" diye konuştu.

HER GÜN 100’ÜN ÜZERİNDE KADIN MEME KANSERİNDEN ÖLÜYOR

Günümüzde erken tanıda teknolojinin çok geliştiğinin altını çizen Prof. Dr. Özdoğan, "Hala etrafımızda 40 yaşından sonra kadınlarımız mamografi yaptırmamışsa, bence hepimiz bunun sorumluluğunu hissetmeliyiz. Meme kanserinde ABD'de her gün neredeyse 500'ün üzerinde meme kanseri tanısı konuluyor. 100'ün üzerinden kadın yaşamını yitiriyor. Türkiye'de her yıl 15 ile 20 bin meme kanseri ile karşılaşıyoruz. Bu neredeyse 20 bin aileye bomba düşmesi ile eşdeğer durum, kanserle karşılaşıyor. Erken tanı konulmuşsa kaygı yerini mutluluğa bırakıyor" dedi.

Kaynak: Sabah

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler