Kalp hastalarına Ramazan uyarısı

Dicle Üniversitesi (DÜ) Kalp Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sıddık Ülgen, "diyabet, kalp yetersizliği ve kalp nakli bekleyen hastaların oruç tutması doğru değildir" dedi.

Kalp hastalarına Ramazan uyarısı

Ülgen, yaptığı yazılı açıklamada tansiyonu kontrol altına alınmış, kalp ameliyatı olmuş ya da damarlarına stent takılmış hastaların oruç tutabileceklerini belirterek, ancak diyabet, kalp yetersizliği ve kalp nakli bekleyen hastaların oruç tutmasının doğru olmadığını kaydetti.

RAMAZAN UYARISI

Hastaların, Ramazan ayında iftar ve sahurda sulu yemekler yemelerini ve yemekten doymadan kalkmalarını öneren Ülgen, şöyle dedi:

"Hastalar yemek seçimlerinde baharatlı yiyeceklerden kaçınmalıdır. Baharatların kalp ve damar hastalarına zararı yok. Ancak baharatlı yiyecekler sıcak havalarda su ihtiyacını artırıyor. Havaların ısınmasıyla kalp hastalarının kullandıkları ilaçlara da kardiyolog tarafından yaz ayarı yapılmalıdır. Yapılan ilaç ayarı kalp hastalarının sağlıklı bir yaz geçirmelerini sağlayacaktır."

Yaz aylarında aşırı terlemenin vücuttaki tuz ve su atımını artırdığına da dikkati çeken Ülgen, kalp hastalarının özellikle sıcaklığın fazla olduğu saatlerde dışarı çıkmaması ve mümkünse serin yerlerde kalmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz