Görüş Bildir

Kalp Krizi belirtilerine dikkat!

Memorial Diyarbakır Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Gökmen Bellur, kalp krizi belirtilerinin önemi hakkında bilgi verdi.

Kalp Krizi belirtilerine dikkat!

Kalp krizinde ağrının, göğüste ağrı, yanma, sıkışma şeklinde başlayıp sol kola serçe parmağına doğru inen, boyna doğru yayılan bir ağrı olduğunu belirten Uz. Dr. Bellur, bazen kalp krizinin, çok ani ve şiddetli bulgular ile başladığını ve kolayca tanı konabileceğini söyledi. Uz. Dr. Bellur, “Ancak pek çok kişide olay yavaş ve hafif bir ağrı veya rahatsızlık hissi ile başlar ve ne olduğu anlaşıldığında hasta için geç kalınmış olabilir. Ağrı hareket etmekle artar, dinlenirken azalır, fakat geçmez. Ağrı yarım saatten uzun sürer. Ağrıyla birlikte soğuk soğuk terleme ve mide bulantısı da olabilir. Bazı insanlarda belirtiler çok gizli olabilir. Özelikle ileri yaşlı hastalar, diyabet hastaları hemen hemen hiç ağrı duymayabilirler ve sadece nefes darlığı ve soğuk terleme şikayetleri ile kalp krizi geçirebilirler. Bazı hastalarda da mide ülseri veya pankreatit ağrısıyla kalp krizi ağrısı karıştırılabilir” dedi.

“KALP KRİZİ ESNASINDA SANİYELER DAHİ ÖNEMLİDİR”

Hastanın hemen aspirin alıp çiğnemesi önerisinde bulunan Uz. Dr. Bellur, “Aspirin kanı sulandırır ve kan dolaşımı kolaylaştırır. Bu belirtilerle karşı karşıya kalındığında derhal bir yere oturup dinlenilmeli ve hemen bir sağlık kuruluşuna ulaşılmalıdır. Kesinlikle yürümeye veya merdiven çıkmaya devam edilmemeli, çünkü aktiviteye devam etmek zaten oksijen alamayan kalbin oksijen talebini daha da artıracaktır. Kalp hastalıkları açısından, sigara içmek, kötü kolesterol (ldl) yüksek olması, iyi kolesterol (hdl) düşük olması, diyabet hastalığı, obezite ve sedanter yaşam, erkeklerin 45, bayanların 55 yaşının üstünde olması, tansiyon yüksekliği, kötü beslenme riskli durumlardır. Eğer babanız ya da ağabeyiniz 55, anneniz ya da ablanız 65 yaşından önce kalp krizi geçirdiyse veya kalp damarlarında tıkanıklık varsa kalp hastalığına yakalanma olasılığınızın yüksek olduğunu düşünmelisiniz. Kalp krizinden korunmanın üç temel noktası vardır, sigara bırakılmalı, daha fazla hareket edip sedanter yaşam tarzından kurtulmalı, beslenme alışkanlığına dikkat edilmelidir” dedi.

“KAN KOLESTEROLÜNÜZÜ DÜŞÜRÜN”

Kan kolesterolünün düşürülmesi gerektiğine işaret eden Uz. Dr. Bellur, “Doymuş ve trans yağları tüketmeyin, total kolesterolü 200 mg/dL’nin altına çekin. Risk düzeyinize göre, LDL kolesterolü uygun seviyelere indirin. HDL (iyi) kolesterol - erkeklerde 40 mg/dL kadınlarda 50 mg/dL veya üzeri, trigliseridler ise 150 mg/dL’den düşük olmalıdır. Kan basıncı ile <120/80 mmHg olmalıdır. Diyabetiniz varsa mutlaka kontrol ettirin. Çünkü diyabetlilerde, sıklıkla mevcut olan yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, sigara, şişmanlık ve hareketsizlik gibi risk faktörlerinedeniyle kalp damar hastalığı riski 2-4 kat artmıştır. Stresi azaltın. Stres, sigara içmenize veya fazla yemenize neden olabilir. Alkolü sınırlayın. Alkolün fazlası tansiyonu ve trigliserid düzeylerini yükseltir, kalpte ritim bozukluğuna neden olabilir. İkinci bir kalp krizini önlemek için yapılması gerekenler ise, sigara ve puro, pipo gibi tüm tütün kullanma alışkanlıklar terkedilmeli. Kalp krizi geçiren bir kişinin tütüne devam etmesi ikinci bir kriz riskini en az 2-3 kat artırır. Daha hareketli olmalısınız. Düzenli bir egzersiz programı ile stres ve depresyon azalır, kilonuzun, kolesterolünüzün ve tansiyonunuzun düşürülmesi kolaylaşır. Beslenmenize özen gösterin. Bu sayede hem daha çabuk iyileşir hem de kilonuzu kontrol altında tutar, kan kolesterol düzeyinizin ve tansiyonunuzun yükselmesini önlersiniz. Ben nasılsa ilaç kullanıyorum, bana bir şey olmaz yanılgısına asla düşmeyin, saydığımız yaşam tarzı değişiklikleri kalp sağlığı açısından en az ilaçlar kadar önemlidir” diye konuştu.

Kaynak: İHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi