Görüş Bildir

Kanser savaşçısı brokoli filizi

Doç. Dr. Canfeza Sezgin, brokoli filizinin birçok kanserin önlenmesi ve tedavisinde etkili olduğunu belirtti.

Kanser savaşçısı brokoli filizi

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canfeza Sezgin, ''350 meme kanserli kadında yapılan bir çalışmada brokoli, kıvırcık lahana, beyaz lahana ve karnabahar gibi gıdalardan zengin beslenen kadınlarda meme kanseri riskinin yüzde 50 azaltıldığı saptanmış'' dedi.

''American Health Foundation'' isimli kuruluşta hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmanın, sulforafanın kalın bağırsak kanseri gelişme riskini azalttığını, başka araştırmaların da kalın bağırsak kanseri hücrelerini öldürdüğünü ortaya koyduğunu ifade eden Sezgin, ''Sulforafanla prostat kanseri hücreleri de yok edilebiliyor. Stanford Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada, brokoli filizinden zengin doğal gıdaların prostat kanseri tedavisinde ve korunmada insanlarda araştırılabilecek değerde bulunduğu gösterildi'' diye konuştu.

KANSERLE SAVAŞAN BİTKİ

Sezgin, çok sayıda vaka-kontrol çalışmasının sonuçlarının, brokoli ve diğer bazı turpgillerin sebzelerinin, tüketim miktarına bağlı olarak kolon, prostat, rektum, mide, meme ve akciğer kanseri riskini belirgin ölçüde azalttığını ortaya koyduğunu bildirdi.

Sezgin, şunları kaydetti:

''Kanserin önlenmesi, tedavisinden daha önemlidir. Kanser vakalarının üçte birinin sadece beslenme yaklaşımları ile engellenebildiğini biliyoruz. Sigara ve alkol gibi zararlı maddelerin alınmaması ve egzersizle kanser riski büyük oranda ortadan kaldırılır.''

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi