Karaciğer yağlanması nelere yol açar? Karaciğer yağlanmasını ne temizler?

Özellikle pandemi döneminden sonra artış görülen obeziteyle beraber olarak karaciğer yağlanmasında da ciddi artış görülüyor. Karaciğer yağlanması ne gibi sorunlara yol açar, karaciğer yağlanmasını ne temizler? Detaylar haberimizde…

Karaciğer yağlanması nelere yol açar? Karaciğer yağlanmasını ne temizler?

Karaciğer yağlanması hem alkole bağlı hem de alkole bağımlı olmayan olarak iki grupta olup özellikle erkeklerde sıkça rastlanan ve asla ihmal edilmemesi gereken önemli bir sağlık problemidir. Hangi cinsiyette olursa olsun karaciğer yağlanması sağlık problemlerine davetiye çıkarabilir.

KARACİĞER YAĞLANMASI NEDİR?

Karaciğer yağlanması, fazla kilolu bireylerde veya fazla alkol kullanımı nedeniyle şeker hastalığı ya da insülin direnci olan kişilerde görülen, karaciğerde yağ birikmesi durumudur. Karaciğerde biriken yağ, zamanla karaciğerin büyümesine neden olur. Önceleri basit yağlanma olarak adlandırılan ve karaciğer test bozukluğu yapmamış vakalarda, zamanla iltihaplanma gelişerek yağlı karaciğer hastalığı (steatohepatit) gelişmektedir. Bu vakalar, siroz ve kanser gelişimi için risk altındadır.

KARACİĞER YAĞLANMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Karaciğer yağlanması çoğu vakada belirti göstermeden seyreder. Ayrıca karaciğer yağlanmasının genellikle kilolu veya fazla alkol tüketen kişilerde görülmesiyle ilişkili;

Yorgunluk,

Halsizlik,

Terleme,

Efor kapasitesinde azalma,

Nefes darlığı,

Ciltte kızarma,

Kaşıntı,

Karnın sağ üst kısmında dolgunluk hissi gibi belirtilere neden olabilir.

Karaciğer yağlanmasının nedenleri nelerdir?

Karaciğer yağlanmasının nedenleri şunlardır:

Alkol alımı

Fazla kilo

Diyabet ve insülin direnci

Kan yağlarında yükseklik

Polikistik over sendromu

Tiroid bezinin az çalışması

Uyku apnesi

Hipofiz bezi yetmezliği

Hipogonadizm

İlaçlar

Beslenme eksikliği

Açlık

Genetik ve metabolik hastalıklar

Zayıflama operasyonları sonrası hızlı kilo verilmesi

Ağır metal maruziyeti

KARACİĞER YAĞLANMASINI NE TEMİZLER?

Kilo vermek ve egzersiz karaciğer yağlanmasına iyi gelmektedir. Akdeniz tipi beslenme ve haftada 3-4 gün egzersiz yapılmalıdır. Ayrıca karaciğer için en faydalı besinlerin arasında kahve gelmektedir. Günlük kahve tüketimi karaciğer yağlanmasının yanında karaciğer kanserine bile iyi gelebilmektedir. Kamuoyunda karaciğer yağlanmasına iyi geldiği bilinen enginar ve deve dikeni kahve kadar etkili sonuçlar vermemektedir. Günde 3 fincan kahve karaciğer hastalarının tedavi sürecine olumlu faydalar sağlamaktadır.

KARACİĞER YAĞLANMASI İLAÇ İLE DÜZELİR Mİ?

Bu konudaki en doğru bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz. İnternette ‘karaciğer yağlanması kürü’, ‘Karaciğer yağlanması ilacı’ şeklinde geçen ürünlere inanmamak gerekmektedir. Bir gastroenteroloji uzmanı size doğru yönlendirmeleri yapacaktır.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler