Karaciğerdeki tümör yakıldı

Karaciğerdeki tümör yakıldı

Karaciğerdeki tümör yakıldı

Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Hastaneleri'nde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bir ilk gerçekleştirilerek radyofrekans ablasyon yöntemiyle ameliyat dönemi başladı. Bölgede ilk defa uygulanan bu yöntemle bir hastanın karaciğerindeki tümör yakılarak yok edildi.

RADYOFREKANS ABLASYON

Ameliyatı yapan Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Güven Tekbaş, radyofrekans ablasyon yöntemiyle yapılan ameliyatın hastalar için cerrahi yönteme göre çok konforlu bir yöntem olduğunu söyledi. Tekbaş, "Bu yöntem Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ilk defa hastanemizde uygulanmaya başlandı. Yöntem bıçaksız, kansız ve ağrısız bir yöntemdir. Türkiye'de ancak belli başlı birkaç ileri merkezlerde radyofrekans ablasyon yöntemiyle ameliyat yapılıyor. Radyofrekans yöntemi, özellikle cerrahi düşünülmeyen transplantasyon öncesi akut dönör bulunmayan vakalarda tümörün yayılmasını ve büyümesini engellemek ve hastanın transplantasyon şansını kaybetmemesi için yapılan bir işlemdir. Bu yöntem, yüksek frekanslı radyo dalgalarıyla tümörün yüksek ısı ile yakılması işlemidir" dedi.

BIÇAKSIZ, KANSIZ AMELİYAT

Hastanelerine başvuran 47 yaşındaki Mehmet Nuri Yokuş'un yapılan kontrolünde karaciğerinde tümör tespit edildiğini ifade eden Yrd. Doç Güven Tekbaş, hastanın karaciğerinde bulunan tümörü cerrahi yerine radyofrekans yöntemiyle yakarak ameliyat ettiklerini kaydetti. Tekbaş, "Ameliyat bıçaksız, kansız ve ağrısız olarak başarıyla yapıldı. 30 dakika sürdü. Bu yöntemle hastalarımız yüzde doksan sağlığına kavuşuyor. Hastalar daha kısa sürede iyileşip normal hayatlarına geri dönebiliyorlar" şeklinde konuştu.

KARACİĞERDEKİ TÜMÖR YAKILDI

Radyofrekans, yüksek frekanslı radyo dalgalarını bir kateter ya da kabloya göndererek tümüre yüksek ısı verilip yakılması yöntemi olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Güven Tekbaş, bu yöntemle tedavide genel anestezi yerine sadece o bölüme lokal anestezi adı verilen ilaç enjeksiyonu yapıldığını belirterek, "Bu enjeksiyon sırasında biraz ağrı olabilir. Bunun dışında eğer enjeksiyonlar uygun bir şekilde yapılmış ise işlem sırasında ağrı olmaz.Bir santimetrelik 2 küçük kesi açıyoruz. Özel bir ultrason eşliğinde tümörleri buluyoruz ve radyofrekans ablasyon iğnesiyle yakıyoruz. İşlem 10 ile 30 dakika sürüyor. Hasta ertesi gün evine, bir hafta sonra da işine dönebiliyor. Başarı şansı tümör büyüklüğüne ve cinsine göre yüzde 70-95 arasında değişiyor. Hasta tarafından çok iyi tolere edilebildiğinden komplikasyon oranı çok azdır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz