Kartal Kızılay Hastanesinin ilk kornea nakli yapıldı

Kartal Kızılay Hastanesinde, ilk kez kornea nakli ameliyatı 18 aylık Kosovalı bebeğe yapıldı.

Kartal Kızılay Hastanesinin ilk kornea nakli yapıldı

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Atakan, hastanede yaptığı açıklamada, ekibiyle 18 aylık Kosovalı Mergime Berisha'nın ameliyatını başarılı bir operasyonla gerçekleştirdiklerini söyledi.

Hastanın kendilerine geldiğinde, sol gözünde görmeyi sağlayan kornea tabakasının saydam olmadığını belirten Atakan, "Tedavi ettikten sonra kornea ameliyatına karar verdik. Çünkü, kornea dokusu tamamen bembeyaz olduğunda dışarıdan göz içerisine herhangi bir ışık giremez. Işık girmediği zaman da o gözün fonksiyonu gelişemez. Görme öğrenilen bir olaydır. Zaman içerisinde eğer göze ışık girmezse beyin tarafından artık tembelleştirilir. Dolayısıyla daha sonra da herhangi bir şekilde tedaviye cevap vermez hale gelir. Bu nedenle biz çocuğa kornea nakli planladık." dedi.

Hastanın gözüne başarılı bir ameliyatla yeni korneasını taktıklarını aktaran Atakan, kontrollerde herhangi bir problemin olmadığını ve korneanın gözle gayet uyumlu çalıştığını belirtti.

Op. Dr. Atakan, kapalı göze ışık girmeye başladığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Normal şartlarda nakil olan gözle uyum sağlandığı takdirde hasta çoğunlukla hayatını idame ettirecek şekilde normal bir duruma gelebilir. Bunun oluşması içinde hastayla hekim arasında iletişim çok önemli. Bu hastanın da görme duyusunu mümkün olan en yüksek seviyeye çıkarmayı ve hayatını normal bir hale getirmeyi hedefliyoruz. Önce, beyne ışık gelecek ardından biz göze tekrar görmeyi öğretmeyi amaçlıyoruz."

Kornea naklinin Türkiye'de yapıldığını ancak Kızılay grubu içerisinde ilk kez Kartal Hastanesi'nde gerçekleştirildiğini dile getiren Atakan, ekibiyle birlikte bu ameliyatı gerçekleştirdikleri için çok mutlu olduklarını söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz