KOAH hastalığının baş sebebi, sigara bağımlılığı, KOAH nedir? belirtileri nelerdir?

Göğüs Hastalıkları Bölümü Prof. Dr. Serhat Fındık, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü'nde, sigaranın KOAH hastalığına davetiye çıkardığını söyledi.

KOAH hastalığının baş sebebi, sigara bağımlılığı, KOAH nedir? belirtileri nelerdir?

Göğüs Hastalıkları Bölümü Prof. Dr. Serhat Fındık, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü'nde, sigaranın KOAH hastalığına davetiye çıkardığını söyledi.

''SAĞLIĞI ÖENMLİ ÖLÇÜDE TEHDİT EDİYOR''

Uzun süre sigara kullanan her 4 kişiden biri, yaşamının beklenenden daha erken bir döneminde hayata veda edebildiğini söyleyen Hisar Intercontinental Hospital Göğüs Hastalıkları Bölümü Prof. Dr. Serhat Fındık, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, insan sağlığını önemli ölçüde tehdit eden sigaranın, dünyada en yaygın alışkanlıklardan bir tanesi olduğunu bildirdi.

"DÜNYADA EN SIK GÖRÜLEN HASTALIKLARDAN BİRİ''

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) en birinci nedeni de sigara kullanımı olduğunu belirten Fındık, "Bir ülkede sigara alışkanlığı oranı ne kadar fazlaysa KOAHhastalığının görülme sıklığı da o kadar artmaktadır. Dünyada en sık görülen ve en sık ölüme yol açan hastalıklardan bir tanesi olan KOAH hastalığının, 2020 yılında dünyada üçüncü hastalık olması tahmin ediliyor. KOAH hastalığının yaklaşık olarak yüzde 80-85'inin nedeni ya sigara kullanımıdır ya da sigaraya maruz kalma durumu vardır. Sigara içenlerin beşte birinde KOAH gelişmektedir. Sigara içen kişilerde, içmeyenlere göre KOAH riski oldukça yüksek seviyededir. Sigaraya erken yaşta başlanması ve uzun süre çok miktarda içilmesi, KOAH'ın daha ağır seyretmesine neden olur" ifadelerini kullandı.

Sigaranın bir etkisi olmadığı sebeplerde ise, biomes adı verilen ısınmak için ya da yemek pişirmek için kullanılan doğal atıklar neden olabildiğini söyleyen Fındık, tezek, odun, saman gibi atıkların kullanılması sonucu ortaya çıkan duman akciğerlerde tahribat oluşturduğunu, uzun süreli sigara dumanına maruz kalmanın da yine KOAH'a neden olabildiğini bildirdi.

KOAH ANİDEN ORTAYA ÇIKABİLEN BİR HASTALIK DEĞİLDİR

KOAH hastalığı hemen değil, zaman içerisinde ortaya çıktığını açıklayan, Prof. Dr. Serhat Fındık, bu sürenin ortalama 15-20 yıl olduğunu belirterek, "Bu zaman sonunda şikayetler görülmeye başlayabiliyor. En sık görülen belirtileri olarak; öksürük, balgam, hareketle birlikte ortaya çıkan nefes darlığı, göğüste veya sırtta ağrılar, hırıltılı nefes alıp vermek gibi belirtiler gösterebilir. Ancak öksürük ve balgam zaten sigara içenlerin yüzde 70'inde var. Bu iki semptoma nefes darlığı da eklendiği zaman hastanın hemen şüphelenmesi gerekiyor. Zaman içerisinde kişi sigara içmeye devam ederse, ortaya çıkan belirtiler daha ağır bir şekilde seyrederek ölüme götürebilme riski bulunuyor"dedi.

KOAH hastalığının teşhisi oldukça kolay olduğunu bildiren Fındık, genel bir fizik kontrolü, kan tahlilleri ve akciğer filmi çekilmesi, bir de solunum fonksiyon testleri yapılması yeterli olduğunu söyleyerek, testlerin sonucuna göre hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

KOAH dünyada en sık görülen ve ölüme yol açan hastalıklardan biri olsa da tedavisi ve önlenebilirliğinin mümkün olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "KOAH hastalığında birinci etken olan sigaranın acilen bırakılması gerekir. Sigara dumanına maruz kalınmaması alınabilecek en birinci önlemler arasındadır. KOAH hastalığında tedavi, nefes yoluyla alınan ilaçlar aracılığıyla sağlanmaktadır. Bu ilaçlar bir süre kullanılıp, koruma önlemleri alınıp, beslenmeye dikkat edilip, düzenli uyku ve egzersiz yapılırsa KOAH tedavi edilebilir bir hastalıktır ve tedavi oranı oldukça yüksektir. KOAH tedavi edilmeyip, önlem alınmazsa, sigara kullanımına devam edilip bir de alkol kullanımı eklenirse hastalık geri dönüşümsüz zararlar vererek tedavi edilemez hale geliyor".

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), zayıf hava akışının görüldüğü obstrüktif bir akciğer hastalığıdır. Tipik olarak zamanla daha kötüleşir. Ana belirtileri nefes darlığı, öksürme ve balgam üretimidir. Kronik bronşit sahibi insanların çoğu aynı zamanda KOAH hastasıdır.

Tütün içiciliği hastalığın en temel nedeni olup hava kirliliği ve genetik gibi daha az etkili nedenleri de vardır. Gelişmekte olan ülkelerde, hava kirliliğinin en etkili nedenlerinden biri doğru havalandırılmamış yemek pişirme ve ısıtma ateşi dumanıdır. Bu tahriş edici şeylere uzun süreli maruz kalmalar, akciğerlerde iltihaplanmaya neden olarak küçük hava yollarının daralmasına ve amfizemadı verilen doku parçalanmasına yol açar.Teşhis, zayıf hava akışını kontrol eden akciğer fonksiyon testleri ile anlaşılır. Astımdanfarklı olarak, KOAH hastalarında hava akışı herhangi bir ilaç yardımıyla belirgin bir şekilde düzelemez.

KOAH, bilinen nedenlere maruz kalınımı düşürerek önlenebilir. Bunlar arasında sigara içme oranlarını azaltmak ve iç/dış hava kalitesini yükseltmek gösterilebilir. KOAH tedavileri sigarayı bırakma, aşılar, rehabilitasyon, sıkça içe çekilen bronkodilatörler vesteroitler içerir. Bazı insanlar, uzun süreli oksijen terapisi veya akciğer nakliyle belirgin iyileşmeler gösterebilir. Akut kötüleşmeperiyotları gösteren hastalarda, artan oranlarda ilaç ve hastane altında gözetim gerekebilir.

Dünya çapında KOAH, 329 milyon insanı (dünya nüfusunun %5'i) etkilemektedir. 2012'de 3 milyon insanın ölümüne sebebiyet vererek, dünyadaki en ölümcül üçüncü hastalık olarak tanımlandı. Ölümlerin, yükselen sigara kullanımı ve bazı ülkelerdeki yaşlanan nüfus nedeniyle daha da artacağı öngörülmektedir.2010'da hastalığın 2.1 trilyon dolarlık bir ekonomik zarara yol açtığı tahmin edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz