Kola içenler için ölümcül uyarı! Erken ölüm riskini artırıyor

Dünyanın en iyi üniversitelerinden kabul edilen Harvard’da yapılan bir araştırmaya göre kolanın her gün tüketilmesi erken ölüm riskini yüzde 20 artırıyor. Yaklaşık 15 bin diyabet hastasını inceleyen bilim adamları kola ve benzeri içeceklerin kalp-damar rahatsızlığı riskini artırdığını belirledi.

Kola içenler için ölümcül uyarı! Erken ölüm riskini artırıyor

Harvard Üniversitesi Beslenme ve Epidemiyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Qi Sun'un liderliğindeki bir araştırma ekibi, her gün içilen kola benzeri içeceklerin ölüm riskini yaklaşık yüzde 20 artırdığını ortaya koydu.

Tip-2 diyabet hastası 15 bin 486 kişinin verilerini inceleyen bilim insanları bu kişilerin tüketim alışkanlıklarını da karşılaştırdı. Gazlı ve şekerli içecek tüketenleri 18,5 yıl boyunca inceleyen bilim insanları, bu kişilerin yüzde 22’sinin kalp-damar rahatsızlığı yaşadığını, neredeyse yarısının ise bu zaman zarfında yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Buna göre, söz konusu 18,5 yıl boyunca 3 bin 447 kişi kalp-damar hastalığı yaşarken, 7 bin 638 kişi hayatını kaybetti.

Şekerli ve gazlı içecek tüketenlerin erken ölme riskinin 5 kat daha fazla olduğunu ortaya koyan araştırmaya göre, günde 6 bardağa kadar kahve içenlerin erken ölüm riski yüzde 26 azaldı.

Kola gibi şekerli ve gazlı içecekler yerine çay tüketenlerin erken ölüm riski yüzde 21 azalırken, su içenlerde bu oran yüzde 23, az yağlı süt içenlerde yüzde 12 oldu.

Araştırmada ayrıca şekerli ve gazlı içecek içenlerin kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskinin yüzde 25 daha yüksek olduğu, bu rahatsızlıklardan ölüm riskinin de yüzde 29 daha yüksek olduğu aktarıldı.

Araştırmayı yürüten Qi Sun, “Diyabet hastaları özellikle sağlıklı içecekleri tercih etmeliler. Fakat bu zamana kadar veriler yetersizdi. Yapılan araştırmada diyabet yönetimi ile tüketim arasındaki boşluğu doldurmaya çalıştık. Diyabet hastaları şekerli ve gazlı içecekler yerine sağlıklı tercihler yaparak bundan faydalanmalı” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler