Kolunu kaptıran dede, sağlığına kavuştu

Mikrocerrahi ameliyatı ile 60 torun sahibi Ramazan dedenin kopan bileği yerine dikildi

Kolunu kaptıran dede, sağlığına kavuştu

Dicle Üniversitesi (DÜ) Hastaneleri'nde uygulanmaya başlanan mikrocerrahi ameliyatı sayesinde, 60 torun sahibi Ramazan dedenin kopan bileği başka bir ile götürülmeye gerek duyulmadan bu hastanede yerine dikildi.

Hani ilçesine bağlı Uzunlar köyünde oturan, 17 çocuk ve 60 torun sahibi olduğu belirtilen Ramazan Yıldız (77), tarlasında saman yapmak için buğday saplarını elleriyle patoz makinesine attığı sırada, gömleğini patoza kaptırdı. Bir anda kolunu da içine çeken patoz, Ramazan dedenin sağ kolunu bileğinden kopardı. Tarlada çalışan yakınları tarafından ambulansla kısa sürede DÜ Hastaneleri Acil Servis'ine yetiştirilen Yıldız, mikrocerrahi ünitesinde hemen ameliyata alındı.

Mikrocerrahhi Ünitesi Sorumlusu Yrd. Doç.Dr. Mustafa Durgun başkanlığında, Dr. Murat Yelken, Dr. Orhan Biniciler, anestezi ve yardımcı personelden oluşan ameliyat ekibi tarafından 8 saat süren operasyonla, Yıldız'ın kopan bileği başarıyla yerine dikildi.

Durgun, yaptığı açıklamada, Yıldız'ın kopan kolunun zamanında getirildiğini belirterek, bu tür vakalarda zamanın çok önemli olduğunu söyledi.

Gecikmesi durumunda ölüm veya sakat kalma riskinin arttığını ifade eden Durgun, ''Hastamızda vakit kaybetmeden getirildiği için yaptığımız operasyon başarılı geçti. 8 saat süren bir ameliyatla hastamızın kopan bileğini yerine diktik. Şu an hastamızın durumu gayet iyi. Ameliyatın üzerinden bir hafta gibi kısa bir süre geçmesine rağmen hastamız parmaklarını hareket ettirebiliyor'' dedi.

Durgun, DÜ'de mikrocerrahi ünitesinin kurulmasının Doğu ve Güneydoğu için bir avantaj olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

''Kopan uzvun en fazla 6 saat içinde dikilmesi gerekir. Çoğu zaman bu bölgelerde meydana gelen yaralanmalarda hastalar ambulans uçaklarla Ankara ve İstanbul'a sevk edilseler bile zamanında ulaştırılamadıkları için kopan parçalar dikilemiyor veya dikilseler bile başarı şansları azalıyor. Hatta bu hastalar çoğu zaman gittikleri hastanelerde boş yatak bulmakta zorluk çekiyorlar. Özel hastanelerde ise bu ameliyatlar için 15-75 bin lira gibi çok yüksek fiyatlar isteniyor. Bu nedenle birçok vatandaşımız sakat kalıyordu. Maddi ve manevi sıkıntı çekiyorlardı. Hastanelerimizde ve birimimizde sosyal güvencesi olan hastalarımızdan beş kuruş para almadan bu tür ameliyatlar artık yapılmaya başlandı. Mikrocerrahi ameliyatı gerektiren ameliyatlara başladıktan sonra batı illerinden ünitemize hasta gelmeye başladı.''

Mikrocerrahi ameliyatları yaklaşık 3 ay önce DÜ Hastaneleri'nde uygulanmaya başlandı ve bu ameliyatlar burada ücretsiz yapılıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler