Köyde sağlık

Diyarbakır Yenişehir Belediyesi'nin öncülüğünde Büyükşehir Belediyesi ve Bağlar Belediyesi Ana Çocuk Sağlık Merkezi ile Epi-Dem birlikte Yenişehir Belediyesi'ne bağlı köylerde sağlık taraması başlattı.

Köyde sağlık

Güvendere köyünde başlatılan sağlık taraması Güzelköy, Elidolu, Dökmetaş ve Güvercinlik köylerinde devam ederken sağlık taramasında çocukların diş sağlığı, persentil taraması ve kadın hastalıkları konularında bilgilendirmeler yapılıyor. Kadınlara yönelik psikolojik desteğin de verildiği sağlık taraması Kürtçe diliyle yapılıyor. Köylerde sürdürülen sağlık taraması çalışmasına Dr. Özlem Sezgin Anlı, Dr. Murat Artan, Diş Hekimi Tahir Tekkeş, Epi-Dem çalışanları ve çok sayıda sağlık personelli katılıyor. Sağlık taramasında slaytlar eşliğinde bilgilendirmeler yapılırken yeni doğan çocuklar muayene edilerek gerekli ilaçlar veriliyor. Çalışmada sağlık konusunda bilgilendirme amaçlı kadın ve çocuklara yönelik düzenlenen el ilanları da dağıtılırken Yenişehir Belediyesi tarafından da çocuklara oyuncaklar verildi.

KÖYDEKİ SAĞLIK TARAMASI

Köylerde sağlık taramasını yerinde inceleyen Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu çalışan sağlıkçılara teşekkürlerini sunarken, çocukların iğneden korkusunu yenmeleri için kan grubu testine girerek, parmağından kan aldırdı. Çalışma hakkında açıklamalar yapan Yenişehir Belediye Başkan Yardımcısı Güler Menteş Turhalı Yenişehir Belediyesi'nin köylerde yürüttüğü hizmetlerin artarak devam ettiğini söyleyerek, sağlık taramasının kadın ve çocukları kapsadığını söyledi. Turhal, "Yenişehir Belediyesi olarak köylerimizde de hizmetlerimizi aksatmadan sürdürüyoruz. Özellikle kadın ve çocukların içinde yer aldığı bu çalışmayı önemsemekteyiz. Bundan sonra da hizmetlerimizi yaygınlaştırarak sürdüreceğiz" dedi.

İLAÇ VE TEDAVİ UYGULANIYOR

Çalışmanın içeriği hakkında da bilgiler veren Güler Menteş Turhalı, Büyükşehir ve Bağlar Belediyesi ile söz konusu çalışmayı ortaklaştırdıklarını vurgulayarak, Yenişehir Belediyesi'nin kadın birimi Epi-Dem'inde kadınlara psikolojik destek verdiğini söyledi. Güler Menteş Turhalı, "Köylerimizin çoğunda sağlık alanında ciddi bir boşluk var. Bu boşluğu kısmen de olsa gidermek adına bu çalışmamızı başlattık. İnsan sağlığı her şeyden önce geliyor. Bu anlamda belediye olarak bir şeyler yapmak istiyoruz. Bu çalışmamızda çocuklara ağız diş sağlığı, kadınlara da kadın hastalıkları konusunda bilgilendirmeler yapıyoruz. Doktorlarımız ve diğer sağlık personellerimiz ciddi bir görev üstlenmektedirler. Çalışmamız Ana Dilimiz Kürtçe ile yapılmaktadır. Çünkü köydeki çoğu kadın ve çocuk Türkçe bilmemektedirler" dedi.

KADIN VE ÇOCUKLAR ÖNCELİK

Köylerde sürdürülen sağlık taramasında aktif rol alan Dr Özlem Sezgin Anlı da çalışma sırasında yaptığı değerlendirmede köylerde yaşayan insanların büyük çoğunluğunun sağlık hizmetinden yararlanamadığına dikkati çekerek, "Köylerimizde ikamet eden birçok kadın ve çocuk sağlık hizmetlerinden yararlanamamaktadır. Bu durumu göz önüne alarak bu çalışmayı başlattık. Özellikle koruyucu sağlık hizmeti noktasında çalışmamızı sürdürüyoruz. Çalışmamız bir ay boyunca devam edecektir" dedi.

Köyde yaşayan kadınlar da belediyenin çalışmasını takdir ettiklerini vurgulayarak, belediyenin alt yapı hizmetlerinin yanında sağlık alanında da hizmet vermesini sevindirici olarak değerlendirdiler

Kaynak: Diyarbakır Söz