Görüş Bildir

Kuru üzümle "demir" gibi öğrenciler hedefleniyor

Okullarda sütün ardından dağıtılacak kurum üzümün, çocukların beslenmesi açısından son derece faydalı olacağı, sütle kalsiyum, kuru üzümle de demir ve potasyum ihtiyaçlarının karşılanacağı belirtildi.

Kuru üzümle

Diyetisyen Hazel Doğan, kuru üzümün yararlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Doğan, öğrencilere kuru meyve tüketim alışkanlığının kazandırılması, sağlıklı büyüme ve gelişmelerinin sağlanması amacıyla yapılacak kuru üzüm dağıtımının onların sağlığına büyük katkıda bulunacağını söyledi.

Türkiye'de demir eksikliği anemisinin çok fazla görüldüğüne, en önemli risk grupları arasında da çocukların yer aldığına dikkati çeken Doğan, "Kuru üzüm, içerdiği demir oranının yüksekliği nedeniyle çocuklarda kansızlığın önlenmesine önemli katkıda bulunabilir." dedi.

- Faydaları saymakla bitmiyor

Doğan, kuru üzümün demirin yanı sıra, A, B1, B2, B6, C vitaminleri, potasyum, fosfat, kalsiyum fosforik asit minerallerini de içerdiğini belirterek, çocuklarda kan basıncının düzenlenmesi, kemik gelişimi, bilişsel faaliyetlerin gelişimi, bağırsak problemlerinin çözümü ve iltihabi hastalıkların önlenmesi gibi durumlarda kuru üzümün son derece destekleyici bir gıda olduğunu aktardı.

Doğan, kuru üzümün faydalarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"İçerdiği lif oranı sebebiyle düzenli bağırsak hareketlerine yardımcı olur. Kuru üzümün günlük tüketimi, et ya da tahıl aşırı tüketiminin bir sonucu olan asit düzeylerinin kontrol içinde tutulmasına katkı verir. Kuru üzüm, demirin zengin bir kaynağıdır. Bu nedenle anemi tedavisi için en iyi çaredir. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu teşvik eden kuru üzüm, yüksek bakır içeriğine sahiptir. Göz sağlığı açısından da büyük faydaları olan kuru üzüm, sağlıklı gözler için gerekli olan A vitamini, beta-karoten ve alfa-karoten içerir."

Kalsiyum açısından zengin kuru üzümün güçlü kemikler ve dişler için de önemli olduğunun altını çizen Doğan, üzümün kalsiyum emilimine ve kemik oluşumuna yardımcı bor adı verilen bir mikro besin içerdiğini ifade etti.

Doğan, kuru üzümün vücuda yağ olarak dönen diğer tatlılar yerine mükemmel bir alternatif olduğunu dile getirerek, "Bu küçük meyveler, kalp sağlığı, kolon kanserinin önlenmesi, vücuttan safra atılımı ve kanser hücrelerinin büyümesinin engellenmesi için de etkilidir." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi