Kutsanmış Tohum Çörek Otu

Tutankamon'dan İbni Sina'ya kutsanmış tohum çörek otu her derde deva...

Kutsanmış Tohum Çörek Otu

Baharatlar asırlardır insanoğlu tarafından birçok hastalığın tedavisinde, dini törenlerde, lezzet ve koku maddelerinde kullanılmıştır. Son yıllarda hem ülkemizde hem de Ortadoğu’da alternatif tıbbın gözde baharatlarından olan kutsanmış tohum çörek otu etkin maddesi thymoquinone’un antikanserojenik etkileri bilinmektedir. Çörek otu geleneksel tıpta da önemlidir ve çok çeşitli rahatsızlıklar için saygın bir bitkisel ilaçtır. Çörek otu, Asya ve Akdeniz'e özgü çiçekli bir bitkidir ve tohumu binlerce yıldır ilaç yapımında kullanılmaktadır. 

Kutsanmış Tohum Çörek Otu, Ölümden Başka Her Derde Deva

Tutankamon’un mezar buluntuları arasında ortaya çıkan çörek otuna ilişkin örnekler, eski çağlardan beri kullanıldığını göstermektedir. İyileştirici etkilerinden dolayı Kleopatra tarafından da kullanıldığına ilişkin ipuçları de bulunmaktadır. 
Roma imparatorluğu doktorlarından Dioskorides tarafından ağrı kesici olrak kullanılan mucizevi tohum, Hipokrat tarafından ise sindirim ve karaciğer hastalıklarında kullanılmıştır. İbni Sina’nın “Kanun” isimli eserinde ise çörek otunun metabolizmayı uyaran ve halsizlik giderici etkisi vurgulanır. Hz Muhammed’in (SAV) “Çörek otunu kullanın, ölümden başka her şeye devadır” söylemi bu otun daha fazla kullanılmasında etkilidir. Günümüzün modern tıp insanları, çörek otunun uyarıcı etkisinden faydalanarak farklı grup hastalıkların tedavisine ki yararı konusunda çalışmalarını sürdürmektedir. Çörek otu ve yağının günümüze kadar birçok pratik sağlık ve güzellik uygulaması bulunmaktadır. İşte çörekotu konusundabilmeniz gerekenler.

Kutsanmış Tohum Çörek Otu Faydaları 

  • Anti-İnflamatuar Etkiler

Çörek otunun düz kasları gevşettiği, iltihabı azalttığı ve astımlı kişilerin semptomlarını hafiflettiği klinik çalışmalarda kanıtlanmıştır. Antioksidan özelliği sebebiyle gastrointestinal bozuklukların önlenmesine ve ilgili semptomların hafifletilmesine yardımcı olmaktadır.

  • Metabolik Bozukluklar ve Kilo Verme Desteği

Çörek otu yağı takviye olarak alındığında, insanların obezite ve metabolik bozukluklarla mücadele etmesinde yardımcıdır.
Düşük Kan Basıncı ve Kolesterol
İlk araştırmalar çörek otunun sağlıklı insanlarda kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini buldu.

  • Düşük Kan Şekeri

Çörek otu takviyesi alan tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerinin daha düşük olduğu görüldü ve bu da onları gelecekte diyabetle ilişkili komplikasyonlar açısından daha az risk altına sokar.


Bunların yanısıra;

  • Bronşit
  • Astım
  • İshal
  • Cilt rahatsızlıkları
  • Karaciğer hastalığı
  • Sindirim sorunları
  • İştahsızlık
  • Parazitler
  • Anne sütü tedarikinin azalması gibi durumlarda oldukça faydalıdır.

Özetle;
Çörek otu çeşitli alternatif tıp türlerinde popüler olarak kullanılan tıbbi bir bitkidir. Araştırmalar,kan şekeri, kalp hastalığı, hafıza bozukluğu, cilt rahatsızlıkları ve iltihaplanmaya fayda sağlayabileceğini gösteriyor. 
Bu her derde deva bitkinin sizin sağlığınız için faydalı olabileceğini düşünüyorsanız daha fazla bilgi edinmek için bir sağlık uzmanıyla konuşun ve bunun sizin için güvenli bir takviye olduğundan emin olun.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz