Görüş Bildir

Manisa'da domuz gribi varlığı, ölen kadının karantinaya alınması sonrasında ortaya çıktı

Manisa Devlet Hastanesinde domuz gribi şüphesi ile tedavi altına alınan 53 yaşındaki Meral Kaçira'nın ölmesi H1N1 virüsünün Manisa'ya sıçradığı iddialarını kuvvetlendirirken, 5 kişinin de karantina altında domuz gribi tehlikesiyle baş başa olduğu iddia edildi. Domuz gribi tedavisi var mı? Domuz gribi ilacı var mı

Manisa'da domuz gribi varlığı, ölen kadının karantinaya alınması sonrasında ortaya çıktı

Manisa Devlet Hastanesinde domuz gribi şüphesi ile tedavi altına alınan 53 yaşındaki Meral Kaçira'nın ölmesi H1N1 virüsünün Manisa'ya sıçradığı iddialarını kuvvetlendirirken, 5 kişinin de karantina altında domuz gribi tehlikesiyle baş başa olduğu iddia edildi. Domuz gribi tedavisi var mı? Domuz gribi ilacı var mı

Manisa’nın Alaşehir İlçesi’nde yaşayan 3 çocuk annesi Meral Kaçira, durumunun ağırlaşması üzerine geçen hafta perşembe gecesi Manisa Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Üçüncü derece yoğun bakım ünitesinde tedavi gören Meral Kaçira, yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Kaçira’ya yapılan testte H1N1 (domuz gribi) virüsü pozitif çıktı. Kaçira’nın hayatını kaybetmesi, kentte domuz gribi paniğine neden oldu.

6 KİŞİ DAHA TEDAVİYE ALINDI

Manisa Devlet Hastanesi ve Merkezefendi Devlet Hastanesi'ne başvuran 6 kişi, domuz gribi şüphesiyle tedavi altına alındı. İki hastanede tedavi gören hastaların bulunduğu bölüm karantinaya alınırken, hastalardan örnek alındığı ve test sonuçlarının henüz çıkmadığı belirtildi. Konuyla ilgili her hangi bir açıklama ise yapılmadı.

Salgının boyutları

Pandemik influenza H1N1 salgını bu yıl Nisan ayının sonlarında başladı ve 6 ay içinde 400 bine yakın olgu ve 4 bin 500 ölüm saptandı. Türkiye'de saptanan olgu sayısı 480'dir. Dünya Sağlık Örgütü, bu hızlı yayılma nedeniyle, pandemi düzeyini 6'ya çıkardı. Kuş gribi salgınında pandemi düzeyi 4'te kalmıştı. Pandeminin 6 olması, artık her ülkede salgının başlayabileceği anlamına gelmektedir. Olguların dışarıdan geleceğini düşünmek yanıltıcı olacaktır. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Pandemik İnfluenza H1N1 salgını son 50 yılın en önemli salgınıdır.

Hastalığın seyri

Salgının yaygın olması, ölün oranının yüksek olduğu anlamına gelmez. Ölüm oranı binde birin altındadır.  Özellikle gebeler ve aşırı kilolu olanlarda ölüm oranının daha yüksek olduğu bildirilmiştir. Ölümler, kronik hastalığı olanlarda daha yüksektir. Belirtileri mevsimsel gribe benzer, ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrıları, başağrısı, titreme ve yorgunluk ön plandadır. Bazı kişilerde ishal ve kusma görülür. Zatürreye bağlı ciddi hastalıklar ve ölümler olabilir.

Bulaşma özellikleri

Pandemik İnfluenza H1N1 infeksiyonu, 1-3 günlük kuluçka süresinden sonra başlamakta ve hastalık 3-7 gün sürmektedir. İnsandan insana hapşırma ve öksürme ile saçılan damlacıklar yoluyla yayılır. Ayrıca el teması da önemlidir. Hasta olan kişiler belirtiler görülmeden bir gün önce ve hastalık boyunca infeksiyonu yayabilirler.

Tanı

İnfeksiyonun tanısı moleküler teknik (PZR) ile konulmaktadır. Bu test bu konuda özelleşmiş merkez laboratuvarlar tarafından yapılmaktadır. Her olguda  laboratuvar tanısının konulması da gerekmez. Özellikle infeksiyonun yayılmasının önlenmesi için testlerin yapılması önemlidir. Grip tanısında kullanılan diğer hızlı testlerin H1N1 gribi için duyarlılık ve özgüllükleri düşüktür ve hastalığın tanısında yeri yoktur.

Tedavi

Tedavide klasik gripte olduğu gibi oseltamivir veya zanamivir kullanılır. Bu ilaçlar belirtiler görüldükten sonra ilk 2 günde kullanılmalıdır. Ilaçlar doktor kontrolünde kullanılmalı, grip için risk gruplarına tedavi uygulanmalıdır. Ayrıca belirtilere yönelik ilaçlardan da yararlanılabilir. Ağrı kesici olarak aspirin kullanılmamalı, parasetamol tercih edilmelidir.  Korunma amaçlı olarak, örneğin yurt dışına giderken ilaç alınması önerilmez.

Aşı

Mevsimsel influenza aşısına ek olarak influenza H1N1 aşıları uygulanacaktır. İnfluenza H1N1 aşısı gereken riskli gruplar;

1.       Altı aydan 24 yaşa kadar olanlar

2.       Altı aydan küçük bebeklere bakanlar

3.       Gebeler

4.       24-65 yaş arasında kronik hastalığı olanlar

5.       Sağlık çalışanları

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir