Minik Zeynep’in akciğeri kök hücreyle büyütüldü

Hacettepe Üniversitesinde, dünyada ilk kez uygulanan ‘Mezenkimal Kök Hücre Tedavisi’ ile 6,5 aylık Zeynep Ece’nin akciğerinin normal seviyeye ulaşması sağlandı.

Minik Zeynep’in akciğeri kök hücreyle büyütüldü

Dünyada ilk kez akciğer gelişim geriliğini tedavi etmek amacıyla Türkiye’de uygulanan ‘Mezenkimal Kök Hücre Tedavisi’ ile 6,5 aylık bebek, sağlıklı akciğere kavuşturularak yaşama şansını yakaladı. Doğuştan akciğer gelişme geriliği bulunan ve mevcut tedavi yöntemleri sonrasında yüzde 50 yaşama şansı olan Zeynep Ece’nin, “dünyada ilk kez uygulanan kök hücre tedavisi” ile akciğer gelişimi sağlandı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde ilk olarak Yapay Akciğer Kalp Destek Sistemiyle (ECMO) Zeynep Ece’nin solunum güçlüğü kontrol altına alındı, ardından dünyada ilk kez akciğer gelişiminin hızlandırılması amacıyla uygulanan ‘Mezenkimal Kök Hücre Tedavisi’ ile akciğerler normal seviyeye getirildi. Kök hücre tedavisiyle aynı zamanda kalpten akciğerlere kan götüren damar gelişimi sağlanarak, bu damarlardaki kan basıncı normale döndürüldü ve hayati riskler ortadan kaldırıldı. Yaklaşık 5,5 ay süren tedavi ve takip sonrasında yaşam şansını bir kez daha kazanan küçük bebek, geçtiğimiz günlerde hastaneden taburcu edildi. Ev tipi solunum desteği cihazı ile solunumu sağlanan Zeynep Ece, yaklaşık bir yaşına geldiğinde solunum destek cihazından tamamen çıkartılacak. HÜ Tıp Fakültesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Çocuk Yoğun Uzmanı Dr. Murat Tanyıldız, akciğer gelişme geriliğine bağlı ortaya çıkan hastalığın yaklaşık 3 bin doğumda bir görülen hastalık olduğunu söyledi.

YÖNTEM NASIL UYGULANIYOR?

Yapay akciğer kalp destek sistemi ECMO ile kalpten çıkan büyük kanallar aracılığıyla kan dolaşımı sağlanıyor. Bebeğin kanında bulunan ve bir yerde hasar oluşturduğuna onu tamir etmekle görevli olan kök hücre hastadan alınarak, laboratuvar ortamında çoğaltılıyor. Mezenkimal kök hücre, doğrudan bebeğin akciğerlerine veriliyor ve akciğer gelişimi hızlandırılıyor. Kalpten akciğerlere kan götüren damar gelişimi de sağlanarak, kan basıncı da normale döndürülerek hayati risk ortadan kaldırılıyor.

Kaynak: Vatan

Kaynak: Diyarbakır Söz