Mucize kurtuluş

Yediği kayısı çekirdeğinden zehirlenen 2.5 yaşındaki Güneş Zeyrek, kaldırıldığı özel hastanede tedavi altına alınırken, Diyarbakır’da siyanür zehirlenmesine karşı kullanılan Cyanokıt adlı ilaç olmadığı için ölümle burun buruna getirildi. Filmlere konu olabilecek yöntemle Sağlık Bakanlığı’na ait ambulans helikopter tarafından Ankara’dan getirilen ilaçla kurtarıldı.

Mucize kurtuluş

Diyarbakır’da önceki gece bir sağlık mucizesi yaşandı. Kayısı çekirdeğinden zehirlenen 2.5 yaşındaki Güneş Zeyrek,kaldırıldığı özel hastaneye kaldırılırken, siyanür zehirlenmesi tedavisinde kullanılan Cyanokıt adlı ilaç Diyarbakır’da bulunamadığı için ölümle pençeleşmeye başladı. Minik Güneş’in ölümle yaşam arasındaki mücadelesi saatler sonra Sağlık Bakanlığı’na ait ambulans uçağın ilacı Ankara’da bulup getirmesiyle mutlu sonla bitti.

Alınan bilgiye göre Güneş Zeyrek isimli kız çocuğu akşam 20.00 sularında yediği kayısı çekirdeğinden zehirlendi.

FİLMLERE KONU OLACAK YÖNTEMLE !

Daha sonra kusmaya başlayan ve bilinci kaybolan minik kız, ailesi tarafından Özel Genesis Hastanesi’ne getirildi. Acil Servis’te yapılan tetkikler sonunda kalp ritminin yüksek, solunum yollarının yüzeysel olduğu tespit edildi. Midesi yıkanarak tedavisine hız verildi ancak Güneş yine de hayata döndürülemedi. Bu arada siyanür zehirlenmesi olduğu ortaya çıkan Güneş için Sağlık Bakanlığı Zehir Danışma Servisi ile irtibata geçildi.

112 Acil Servis Sorumlusu İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Hakan Karakaş ve hastane doktorlarının Sağlık Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler doğrultusunda uçak ambulans ayarlandı. Şanlıurfa’dan kalkan ambulans uçak, Ankara’da ilgili ilacı alarak tekrar Şanlıurfa’ya indi. İlaç,gece geç saatlerde karayolu ile Şanlıurfa’dan Diyarbakır’a getirilerek minik çocuk kurtarıldı.

‘AMBULANS UÇAK OLMASAYDI ÖLECEKTİ’

 

Özel Genesis Hastanesi Başhekimi Nihat Şengal, başarılı bir müdahale yapılan Güneş Zeyrek’in hayata döndüğünü ve durumunun iyi olduğunu söyledi. Şengal,”Hem bizim hem Güneş hem de ailesi için olağanüstü bir geceydi. Hastanın bu sabah itibari ile durumu iyi, tüm sistem muayeneleri doğal olarak tespit edildi. Hasta 24 saatlik gözlem sonrasında tekrar değerlendirilerek gerekli tedavisi planlanacaktır. Sağlık Bakanlığımızın gece bu hasta için gerekli olan ilacı uçak ambulans ile göndermesi takdire şayan bir olaydır. Daha önce hastaların transferi için yapılan uygulamanın zaman kazanmak açısından ilacın uçak ambulans ile gönderilmesi bizleri rahatlatmıştır. Bu olay da sağlığa verilen önemin hangi aşamaya geldiği gözler önüne sermiştir. Yetkililere konu ile ilgili duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

‘ALLAH DEVLETTEN RAZI OLSUN’

Baba Adem Zeyrek ise hükümetin sağlıkta yaptığı devrim niteliğindeki ambulans uçak uygulaması sayesinde kızının ölümden döndüğünü söyledi.

Zeyrek,”Diğer kardeşleri zehirlenme riskini bilmeden Güneş’e kayısı çekirdeği yedirmiş. Akşam fenalaştı. En yakın hastane olan Genesis Hastanesi’ne getirdik. Gerekli müdahaleyi yaptılar ama ilaç bulunamadı. Sık sık rastlanan bir vaka olmadığı için ilacı Diyarbakır’da yokmuş. Hastane yönetimi ve doktorlar Sağlık Bakanlığı ile irtibata geçti. Gece ambulans uçakla ilaç getirilerek kızım kurtarıldı. Kabus gibi bir gece geçirdik. Ne yapacağımızı şaşırmış,çaresiz haldeydik. Ama şimdi yeniden doğmui gibiyiz. Allah hükümetten ve hastane yönetimi ile doktorlarından razı olsun.” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz