Mucizevi Gıda Kayseri'de Konuşulacak

1. Uluslararası Bal ve Arı Ürünleri Kongresi, 22-26 Şubat tarihlerinde Erciyes Üniversitesi ev sahipliğinde yapılacak.

Mucizevi Gıda Kayseri'de Konuşulacak

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ve Erciyes Üniversitesi (ERÜ) işbirliğiyle düzenlenen 1. Uluslararası Bal ve Arı Ürünleri Kongresi, fuar ve çalıştayı, dünyaca ünlü arı ürünleriyle tedavi (apiterapi) uzmanlarını Kayseri'de bir araya getirecek.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Seyrani Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sibel Silici, Kayseri Gazeteciler Cemiyetini ziyaretinde yaptığı açıklamada, 1. Uluslararası Bal ve Arı Ürünleri Kongresi'nin 22-26 Şubat tarihleri arasında ERÜ Sabancı Kültür Merkezi'nde yapılacağını bildirdi.

Arıcılık denildiğinde akla ilk gelenin bal olduğunu ancak, bunun yanında hem sağlık hem gıda, hem de kozmetik sektöründe kullanılan ''polen, propolis, arı sütü ve arı zehirinin'' son derece önemli arı ürünleri olduğunu belirten Doç. Dr. Silici, bal dışındaki ürünlerin Türkiye'de yeterince tanınmadığını belirtti.

Gerek Avrupa'da gerekse dünyada uzun yıllardır arı ürünleri üzerine araştırmalar yapıldığını ifade eden Silici, şunları kaydetti:

''Ülkemizde bu konunun çok iyi bilinmemesi, bizi bu kongreyi düzenlemeye yönlendiren temel sebep oldu. Kongre duyurusunun yapılmasının ardından, aralarında Almanya, İngiltere, ABD, Suudi Arabistan, Ürdün gibi 18 farklı ülkeden çok değerli konuşmacılar kongreye katılmak için başvuru yaptılar. Özellikle apiterapi konusunda dünyaca ünlü tıp doktoru Dr. Stefan Stangaciu uygulamalı anlatımlar yapacak. Mısır'dan immünoloji ve mikrobiyoloji profesörü Ahmet Hegazi gelecek. Arı ürünlerinin tıp, gıda ve kozmetikte kullanımıyla ilgili bilgiler verecekler. Bunun yanında Türkiye'den tıp, eczacılık, diş hekimliği, ziraat fakültelerinden, kimya ve biyoloji bölümlerinden katılımlar olacak. Çok değişik konularda 80 bildiri sunulacak.''

Kongrede MS ve Romatid Artrit Tedavisi de Konuşulacak

Kongrede, ''multipl skleroz (MS), romatoid artrit'' gibi tedavisi çok zor olan hastalıkların, arı zehiri ile tedavisi hakkında Suudi Arabistan'dan ve Ürdün'den gelecek uzmanların bilgi vereceklerini dile getiren Silici, Türkiye'de apiterapinin ilgi çektiğini ancak, bu konuda çok fazla bilgi olmadığını anlattı.

Silici, kongreye yaklaşık 300 kişinin katılacağını, bunun Kayseri turizmine de katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz