Görüş Bildir

Nar tanelerinin kansere ve gribal enfeksiyon faydaları nelerdir?

C vitamini açısından bolca zengin ve antioksidan özelliği barındıran nar tüketerek hem kanserden hem de gribal enfeksiyonlardan korunulabileceği belirtildi. Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ünal, nar hakkında çarpıcı ve aydınlatıcı bilgilerde bulundu.

Nar tanelerinin kansere ve gribal enfeksiyon faydaları nelerdir?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her mevsimin kendine özgü yiyecekleri olduğunu ve bunların taze olarak tüketilmesi halinde o mevsime özgü hastalıklar başta olmak üzere birçok hastalığa karşı tedbir alınmış olunacağını söyledi.

Kışın özellikle C vitamini açısından zengin meyve ve sebzelerin tüketilmesinin vücudun immün (bağışıklık) sistemini güçlendireceğine dikkati çeken Ünal, şunları ifade etti:

"Kışın C vitamini açısından oldukça zengin nar veya taze sıkılmış nar suyu tüketilmesi immün sisteminin direncini artırır. Ayrıca antioksidan özelliği olan A ve E vitamini de içeren nar, uzun vadede vücutta oluşabilecek kanser hücrelerini yok eder. Bu sayede insanlar nar tüketerek hem kanserden hem de gripten korunmuş olur. Gribe yakalanan insanlar da nar tüketmesi durumunda hastalığı daha kolay ve kısa sürede atlatabilir. Çünkü nar, immün sistemini çok kuvvetli tutan meyvedir. Zaten hastalıklar, vücudun savunma sisteminin zayıflaması ve zararlı maddelere karşı savaşamamasından kaynaklanıyor. O nedenle kışın en önemli meyvesinin nar olduğunu düşünüyoruz. Nar, vücuda alınan aşırı derecedeki toksik maddeleri anında detokse eder, ortadan kaldırır."

 Nar vücuttaki zararlı toksik maddeleri temizliyor

Ünal, fazla miktarda meyve ve sebze tüketmenin vücuda zararı olmadığını, aşırı vitamin alınması gibi bir durumun söz konusu olmayacağını da vurgulayarak, "Alınan her gıda vücutta faydalı olan yerlere dağılırken bir taraftan da vücuda zararlı olabilecek maddeler atılıyor. Bu biyokimyasal olaylar sırasında bazı toksik olaylar oluşuyor. Bu toksik maddeler immün sistemi tarafından vücuttan anında atılmazsa kanser hücreleri oluşuyor ve hızla yayılıyor" dedi. kullandı.

Narın vücudun immün sistemini güçlü tuttuğu gibi antioksidan özelliği ile de toksik maddelerin atılmasına katkı sağladığını dile getiren Ünal, bu açıdan nar tüketmenin uzun vadede kanserden de koruyacağını aktardı.

Kışın vücut direncini artırıcı narenciyenin de çok fazla tüketilmesi gerektiğine dikkati çeken Ünal, portakal, mandalina ve özellikle de greyfurt gibi meyvelerin C vitamini deposu olduğunu ve vücudu enfeksiyonlardan koruyabilecek en önemli "kalkan" vazifesi gördüğüne işaret etti.

Ünal, greyfurtun ilaçların etkisini azalttığı gibi halk arasında yanlış bir inanış olduğunu belirterek, "İlaç kullanmayan insanlar bile bu nedenden dolayı greyfurt tüketme konusunda çekimser kalıyor. Greyfurtun böyle bir özelliği yoktur. Çok nadiren buna özgü ilaç kullanan insanlar varsa o konuda da zaten hekimler gerekli uyarıyı yapar. İstisnai uyarılar dışında greyfurt ve suyu her zaman tüketilmelidir" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi