'Obeziteden korunmak için çocuklarınızı sokakta oynatın'

Samsun'da görevli Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Koray Topgül, obezitenin önemlibir sağlık sorunu olduğunu belirterek, "Eğitim sistemimizin ve güncel yaşam koşullarının getirdiği sadece ders çalışan ya da bilgisayar önünde vakit geçiren çocuktan, spor yapan, sokakta oynayan, sosyal ve aktif çocuklara giden bir sistem yaratmalıyız" dedi.

'Obeziteden korunmak için çocuklarınızı sokakta oynatın'

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Koray Topgül, erişkinlerde vücut kütle indeksinin 25'in üzerinde olan kişilerin aşırı kilolu, 30'un üzerinde olanların ise obez olarak sınıflandırılacağını ifade etti. Obesitenin genellikle erken yaşlarda 6 yaş civarı başlayabileceğini söyleyen Prof. Dr. Topgül, "Ancak ergenlik çağında metabolizmadaki değişikliklerle obezite riski 6- 11 yaş grubuna göre yüzde 10 kadar artabilir. Son yıllarda obezitenin çocukluk çağında görülme sıklığı artmıştır. Bunu zaten hepimiz günlük gözlemlerimizde de saptamaktayız. Örneğin İngiltere’de bu oran yüzde 5.4’den yüzde 9'a çıkmıştır" diye konuştu.
Her iki ebeveynin obez ise çocuğun obez olma olasılığının yüzde 80 olduğunu söyleyen Prof. Dr. Koray Topgül, "Yalnızca biri obez ise oran yüzde 50, ikisi de obez değilse oran yüzde 9’dur. Yapılan araştırmalarda vücut ağırlığını kontrol eden, moleküler komponentleri belirleyen bazı genler saptanmıştır.Obezitenin sonradan oluşma ihtimali de olabilir. Özellikle çoklu gebelik ve sonrasında beslenme düzensizliği yaşayan bayanlar ya da işleri gereği yeme alışkanlığı bozulan kişilerde daha sık görmekteyiz. Bu nedenle gençlik yıllarında normal kilolarda olup ileri yaşlarda obez ya da morbidobez olan hastalarımız vardır.Obezite başlı başına bir sağlık sorunudur. Diyabet, insülin direnci, kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, uyku apnesi, eklem sorunları, psikolojik ve sosyal problemler başta olmak üzere pek çok sorunun yıllar içinde ortaya çıkmasına neden olur. Obezite yaşam süresini kısaltır ve yaşanan süredeki yaşam konforunu son derece bozar" diyerek şöyle devam etti:
"Öncelikle düzenli ve mantıklı bir beslenmeye çocuklar alıştırılmalı. Gereksiz yağlı endüstriel ürünlerden, fastfood tarzı besinlerden uzak tutulmaya çalışılmalıdır. Çocukların sabah, öğlen ve akşam öğünlerini atlamadan beslenmesine ve özellikle kahvaltılarına özen gösterilmelidir. Tatlı besinler yerine meyve ile tatlı isteğinin tatmin edilmesi yerinde olur. Ama belki de en az bunlar kadar önemlisi çocuklara spor yapma alışkanlığı kazandırma, hareketli olacakları ortamları yaratma ve bu konudaki isteklerini desteklemek gerekir. Özellikle eğitim sistemimizin ve güncel yaşam koşullarının getirdiği sadece ders çalışan ya da bilgisayar önünde vakit geçiren çocuktan, spor yapan, sokakta oynayan, sosyal ve aktif çocuklara giden bir sistem yaratmalıyız."

Kaynak: DHA