Öğrencileri zehirliyorlardı

Diyarbakır’da okul çevresinde uyuşturucu satışı yapan üç kişiye rekor ceza geldi.

Öğrencileri zehirliyorlardı

Diyarbakır’da ilk ve orta öğretimde öğrenim gören öğrencilerin bulunduğu okulların çevresinde torbacılık yapan biri Suriye uyruklu üç uyuşturucu taciri 28 yıl 1’er ay 15’er gün hapisle cezalandırıldı. Mahkeme tutuklu iki sanığın tutukluluğunun devamına karar verirken, tutuksuz bir sanık hakkında da yakalama kararı çıkardı. Mahkeme, sanıkların okul çevresinde uyuşturucu satarak burada hedef kitle oluşturma girişiminde bulundukları için sanıkları en üst sınırdan cezalandırdı ve hiçbir indirim uygulamadı.

Diyarbakır’da okul çevresinde uyuşturucu satan torbacılara mahkemeden rekor ceza geldi. Merkez Bağlar İlçesindeki ilk, orta ve lise öğrencilerini gözlerine kestiren Suriye uyruklu Heni Sefer, Bayram Can ile Baver Atlı’nın yargılanmalarına Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

İÇİCİ OLDUĞUNU İLERİ SÜRDÜ 

Sanık Baver Atlı

“Ben içiciyim. 1 fişek almak için Suriyeli Heni’nin yanına gittim. Mahallemize taşındığından beri bu işi yapıyor. Polisler eve gelince krize girip balkondan atladım, ama kaçmayıp teslim oldum” dedi. Sanık Bayram Can da uyuşturucu ve uyarıcı hap kullanıcısı olduğunu belirterek "Kız arkadaşımdan ayrıldığım için moralim bozuktu. Heni’den uyuşturucu almak için yanına gittim sonra polis beni yakaladı. Heni ile Baver uyuşturucu satarlar"

diye konuştu.

KANLARINDA UYUŞTURUCU ÇIKMADI 

İçici olduğunu iddia eden sanığın idrar laboratuvar sonuçlarında uyuşturucu ve uyarıcı maddeye rastlanılmadığı rapor edildi. Sanık bu rapora karşı

"Az içtiğim için çıkmamış olabilir"

diyerek kendini savundu. 10 yıl önce Suriye Halep’ten Türkiye’ye geldiğini belirten Heni Sefer ise

“Türkçeyi, okuma ve yazmayı burada öğrendim. Karton toplayıp hurdacılıkla geçiniyorum. Ben kullanıcıyım, satıcı değilim. AMATEM’de tedavi gördüm ve şu anda ara sıra alkol alıyorum. Ama Baver ile Bayram hem içer, hem de satar. Bayram bana 20 fişek esrar verip Baver’e götürmemi istedi. Beni satmaya ikisi zorladı. İdrar sonucumun da nasıl pozitif çıktığını anlamış değilim"

dedi.

KAYNARTEPE MAHALLESİ'NDE YOĞUN UYUŞTURUCU VAR

3 uyuşturucu tacirini yakalayan narkotik polisleri de tanık olarak ifadelerinde

"Kaynartepe Mahallesi'nde yoğun uyuşturucu ticareti yapılmaktadır. İstihbarı bilgi üzerine 3 zanlıyı da fiziki takibe aldık. İzleme yaparken alışveriş yaptıklarını gördük. Hani’ye para verdiler, o da zulanın olduğu yere gidip uyuşturucu getirdi"

iddiasına yer verdi.

OKULA 200 METREDEN DAHA YAKIN SATIŞ

Mahkeme, sanıkların üçünün de okula 200 metre mesafeden daha yakın noktada uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti yaptıklarını, sokak başlarını ara ara kontrol edip çevreye karşı aşırı duyarlı ve hassasiyet gösterip zulaladıkları uyuşturucuyu sattıklarını belirtti. Mahkeme sanıkların fikir ve eylem birliği içinde hareket ederek okula 200 metreden daha yakın mesafede uyuşturucu ticareti yaptıkları için TCK’nın 188/4-b maddesi uyarınca cezalarında yarı oranında artırım yapıldığını belirtti. Mahkeme, sanıkların birden fazla kez aynı suçu aynı bölgede işlemiş olmaları nedeniyle verilen cezada 1/4 oranında artırım yapılması gerektiğine dikkat çekti.

OKUL ÇEVRESİNDE SATTIKLARI İÇİN ARTIRIM YAPILDI

Mahkeme sanıkları uyuşturucu ticareti yapmaktan önce 10’ar yıl hapisle cezalandırdı, ardından suçun okul sınırları dahilinde işlenmiş olması nedeniyle cezayı 15’er yıla çıkardı. Suçu birden fazla kişi ile işledikleri için ceza daha sonra 22’şer yıl 6’şar aya çıkarıldı.

Bu suçu birden fazla kez okul çevresinde işleyen sanıkların cezası 1/4 oranında daha artırılarak 28’er yıl 1’er ay 15’şer güne çıkarıldı. Sanıklar 46 bin 860’şar lira da adli para cezasıyla cezalandırıldı. Suriyeli Heni Sefer ile Bayram Can’ın hükmen tutukluluk halinin devamına karar verilirken; tutuksuz Baver Atlı hakkında ise tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz