Organ nakli 2 çocuğa hayat verdi!

Bir ölüm bu kez iki kişiyi hayata bağladı. İzmir’de hayatını kaybeden gencin karaciğeri 2 ve 13 yaşındaki iki çocuğun hayatına ışık tuttu.

Organ nakli 2 çocuğa hayat verdi!

Manisalı 2 ayrı ailenin çocukları 2 yaşındaki Muhammet Ali ile 13 yaşındaki Taha, İzmir'de organları bağışlanan 22 yaşındaki bir gencin karaciğerini paylaştı. Turgutlu'da yaşayan Havva- Muhittin Yalım çiftinin 13 yaşındaki oğulları Taha'nın öğretmeni, geçtiğimiz nisanda öğrencisinin gözbebeklerinin sarardığını fark etti. Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürülen Taha'ya, Wilson sirozu (Karaciğerde bakır birikmesi) tanısı kondu. Doktorlar tek kurtuluşunun karaciğer nakli olduğunu söyledi. Hastalığına rağmen bu yıl Turgutlu Anadolu Lisesi'ni kazanan Taha, İzmir Kent Hastanesi'ne sevk edildi. Kontrolde, Taha'nın anne ve babası taşıyıcı çıkınca umutlar kadavradan çıkacak bağışa kaldı. Taha gibi Manisalı Fatma ve Osman Tezgel çiftinin 2 yaşındaki oğulları Muhammet Ali de "Konjental hepatik fibroz" (doğuştan karaciğer sirozu) olarak dünyaya geldi. İzmir Kent Hastanesi'nde tedavisi süren Muhammet Ali, organ bağışından nakil listesine alındı. Bu arada dayısı Salih Soyal'ın dokuları uyum sağladı. Muhammet Ali, nakil için kan değerlerinin düzelmesi beklediği sırada, müjdeli haber geçtiğimiz çarşamba günü İzmir Atatürk Eğitim Hastanesi'nden geldi.

KARACİĞER İKİYE BÖLÜNDÜ, İKİ ÇOCUĞA NAKLEDİLDİ Beyin ölümü gerçekleşen, ancak isminin açıklanması istenmeyen 22 yaşındaki bir erkek hastanın organları bağışlanmıştı. Dokuları da uyum sağlayınca, nakil listesindeki iki çocuk, Kent Hastanesi'ne çağrıldı. Hemen harekete geçen Doç. Dr. Murat Kılıç başkanlığındaki Doç. Dr. Murat Zeytunlu, Prof. Dr. Mehmet Alper, Opr. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Zafer Önen, Opr. Dr. Rasim Farajov'dan oluşan ekip, 10 saat süren başarılı bir operasyonla bağışlanan karaciğeri ikiye bölerek, iki çocuğa nakletti. Bağışlanan karaciğerle çocukları yeni bir hayata başlayan Yalım ve Tezgel aileleri adı açıklanmayan gence rahmet dileyip, ailesine minnettar olduklarını söyledi. Ameliyathane kapısında yolları kesişen iki aile, "Bu kadar çabuk bağış çıkmasını beklemiyorduk. Bir mucize gerçekleşti" dedi.

SAĞLIK DURUMLARI GAYET İYİ

Doç. Dr. Murat Kılıç, iki çocuğun da sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi. Kılıç, "Kadavradan bağışlar yetersiz, o yüzden bağış organlar çok değerli. Özellikle çocuklara uygun bağış organ yok denecek kadar az. Biz de bağışı uygun hastalarda split yöntemini uygulayarak en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Bu iki çocuğumuza da şans güldü" dedi.

Kaynak: Sabah

Kaynak: Diyarbakır Söz