Parkinson tedavisinde umut veren araştırma

Bilim adamları tarafından Parkinson hastalığının tanı ve tedavisi için yapılan araştırmalar sonuç vermeye başladı. ABD’li bilim adamları tarafından Parkinson hastalığı daha başlamadan teşhis edip ona göre çözüm üretilebileceği bildirildi.

Parkinson tedavisinde umut veren araştırma

Bilim adamlarının açıklamasına göre ortaya çıkan kanıtlar, alfa-sinüklein tohum amplifikasyon deneylerinin (SAA'lar) Parkinson hastalığı olan kişileri sağlıklı kontrollerden ayırma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. alfa-sinüklein SAA'nın tanısal performansını daha fazla değerlendirmek ve tahlilin hastalar arasındaki heterojenliği tanımlayıp tanımlamadığını ve risk altındaki grupların erken tanımlanmasını sağlayıp sağlamadığını incelemek için iyi karakterize edilmiş, çok merkezli Parkinson İlerleme Belirteçleri Girişimi (PPMI) kohortunu kullandık.

The Guardian'da yer alan habere göre, ABD'li bilim insanları, Avusturya, Kanada, Fransa, Almanya, Yunanistan, İsrail, İtalya, Hollanda, Norveç, İspanya, Birleşik Krallık ve ABD'de hastalıkla ilişkili anormal proteinlerin birikimini belirtiler ortaya çıkmadan çok önce tespit etmenin bir yolunu bulduklarını ifade etti. Bulguları Lancet Neurology dergisinde yayımlanan araştırma, alfa-sinüklein tohum amplifikasyon tahlili (alphaSyn-SAA) olarak bilinen yöntemin, hastalığa yakalanma riski taşıyan kişileri doğru bir şekilde belirleyebileceğini doğruluyor gibi görünüyor. Bulgular Parkinson'un erken teşhis, tanı ve tedavisinin önünü açabilir.

Küresel olarak, Parkinson'un yaygınlığı son 25 yılda iki katına çıktı. 10 milyon kadar insan ise bu hastalıktan muzdarip.

Bu çalışma, Parkinson hastalığının biyokimyasal teşhisi için şimdiye kadar alfa-sinüklein SAA'nın en büyük analizini temsil etmektedir. Sonuçlarımız, tahlilin Parkinson hastalığı olan kişileri yüksek hassasiyet ve özgüllükle sınıflandırdığını, moleküler heterojenite hakkında bilgi sağladığını ve teşhisten önce prodromal bireyleri tespit ettiğini göstermektedir. Bu bulgular, hem Parkinson hastalığı olan kişilerin patolojik olarak tanımlanmış alt gruplarını tanımlamak hem de biyobelirteç tanımlı risk altındaki kohortları oluşturmak için terapötik gelişimde a-sinüklein SAA için çok önemli bir rol olduğunu göstermektedir.

Kaynak: Diyarbakır Söz