Protezlere aman dikkat ediniz!

Takma diş ve protezler, uzman kişiler tarafından yapılmaması durumunda bulaşıcı hastalıkların yanı sıra dişi çevreleyen dokulara da hasar veriyor.

Protezlere aman dikkat ediniz!

Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Remzi Nigiz, sahte diş hekimlerinin taktığı protezlerin, ağız içini kaplayan mukoza tabakasına zarar verdiğini ve diğer dişleri de iltihaplandırdığını söyledi.

Dişlerin zamanla çürümesiyle ihtiyaç haline dönüşen takma diş ve protezlerin işin ehli olmayan kişiler tarafından yapılması diş eti ve çene kemiğinin erimesine yol açabiliyor. Uzmanlar, kötü yapılan takma diş ve protezlerin zamanla çeşitli ağız hastalıklarına yol açabileceğini belirtiyor.

Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Remzi Nigiz, dişlerin insan sağlığını doğrudan ilgilendirdiğini ifade etti. Diş tedavisinde protez veya takma dişleri son çare olarak düşündüklerini söyleyen Nigiz, protezlerle ilgili tehlikelere dikkat çekti. Nigiz, "Takma diş ve protezlerin bu işin eğitimini alan uzmanlar ya da diş hekimleri tarafından yapılması en doğrusudur. Protezlerdeki hatalar geri dönüşü olmayan ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir." dedi.

Protezlere aman dikkat ediniz

Özellikle sahte diş hekimlerine yaptırılan protezlerde olumsuz birçok olguya rastlanıldığını kaydeden Prof. Dr. Remzi Nigiz, bulaşıcı hastalıkların yanı sıra dişi çevreleyen dokuların hasara uğratabildiğini anlattı. Sahte diş hekimlerinin taktığı protezlerin, ağız içini kaplayan mukoza tabakasına da zarar verebileceğini dile getiren Nigiz, uygun olmayan protezlerin zamanla diğer dişleri de iltihaplandırabileceğini söyledi. Nigiz, "Geçtiğimiz gün bize bir hasta geldi. Köprü protezi yanlış takılmıştı. Dişlerinin yanı sıra mukoza ve diş eti zarar görmüştü. Bu gibi vakalar çok fazla." şeklinde konuştu.

Diş yapımını ucuza mal etmek isteyen bazı kişiler, zaman zaman çatal-kaşık yapımında kullanılan malzemelerle imal edilen protezlere yönelebiliyor. Ancak bu tür protezler zamanla kansere sebep olabiliyor. Beslenme zincirini de etkileyen protez dişler, vücutta birçok organın zarar görmesine yol açabiliyor.

Muz çürük yapıyor, peynir tedavi ediyor

Ağız ve diş sağlığını korumak için dişleri yemekten 1 saat sonra fırçalayın. Yemeklerden hemen sonra dişleri fırçalamak besinlerdeki asitlerin ağızda dağılmasına sebep olduğu için dişleri zayıflatıyor. Diş macununu ıslatmayın. Islanan diş macunu özelliğini kaybediyor. Meyve suları, tatlılar, sert kıvamlı şekerler, karamel ve muz gibi yiyecekler dişlerde çürük oluşturma riskini artırıyor. Tatlı yedikten sonra süt, ayran içmek ve peynir yemek, şekerin ortaya çıkardığı asidin zararlı etkilerini önlüyor. Ph seviyesini kontrol etmesi sebebiyle dişler için koruyucu kalkan oluşturuyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz