Görüş Bildir

Sağlık-Sen, Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının taleplerini açıkladı

Sağlık-Sen Diyarbakır Şube Müdürlüğü, Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının 2018-2019 4’ncü dönem toplu sözleşmede yer almasını istedikleri maddeleri kamuoyuyla paylaştı.

Sağlık-Sen, Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının taleplerini açıkladı

2018-2019 4’ncü dönem toplu sözleşmede yer almasını istedikleri maddeleri açıklayan Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Diyarbakır Şube Müdürlüğü, Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının taleplerini açıkladı

Sağlık çalışanlarının büyük gayretle hizmet verdiklerini belirten Sağlık-Sen Diyarbakır Şubesi başkanı Nurhak Ensarioğlu, bu hizmeti yaparken kimi zaman şiddete ve tacize maruz kaldıklarını ekledi.

“15 Temmuz gazilerine ilk müdahaleyi sağlık çalışanlarımız yaptı”

“Biz bayram yaparken, onlar nöbet tutuyorlar.” Diyen Ensarioğlu, sağlık çalışanlarının nöbetlerinin karşılığını alamadıklarını ifade ederek, mağdur edildiklerini dile getirdi.

Sağlık çalışanlarının her zaman milletin sağlığı için çalıştığına dikkat çeken Ensarioğlu, “15 Temmuz darbe girişiminde yaralanan vatandaşlarımıza ilk müdahaleyi sağlık çalışanlarımız yapmıştır. Kurşunları hiçe sayarak en önde yaralılarımıza müdahale etmiştir. Şehitlerimizin birçoğu, son nefeslerini sağlık çalışanlarımızın kucağında vermiştir. Sağlık kuruluşlarımızda o gece büyük bir özveri ile çalışarak acılarımızı dindirmeye, yaralarımızı sarmaya çalışmışlardır. Nöbetçi olmayan sağlık çalışanlarımız hastanelere koşmuş, meslektaşlarına yardımcı olmuştur. Yine birçok sağlık çalışanımız da meydanlara inmiş, darbeye ve darbecilere dur demiştir.” dedi.

“Sağlık çalışanları sedyede yatan hasta gibidir”

Sağlık çalışanları kadar fedakârlıklarda bulunan sosyal hizmet çalışanlarının da mağduriyetler yaşadığını belirten Ensarioğlu, Toplumun dezavantajlı grubuna hizmet veren sosyal hizmet çalışanlarının da birçok konuda mağduriyetler yaşadığını söyledi.

Ağustos ayında, 4’üncü dönem toplu sözleşmelerin başlayacağını hatırlatan Ensarioğlu, “Sorunlarını çözmek, taleplerini kazanıma dönüştürmek için masada olacağız. Sizlerin de gördüğü gibi, sağlık çalışanları sedyede yatan hasta gibidir. İyileşmesi ve şifa bulması, onların taleplerinin karşılanmasına bağlıdır. Biz, hastamızı toplu sözleşme masasına taşıyacağız ve iyileşmesi için ihtiyaç duyduğu taleplerini kazanıma dönüştürmek için mücadele edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının taleplerini kamuoyuyla paylaşan Ensarioğlu, talepleri şöyle sıraladı:

Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının zam ve tazminatları artırılmalıdır. Özel hizmet tazminatları 15 puan artırılmalıdır. 15 puanlık artış 146 TL artış sağlayacaktır. 5, 6 ve 7. bölgeler için ek puanlar 10 puan artırılmalıdır. 10 puanlık artış yaklaşık 100 TL’lik artış sağlayacaktır. İstanbul’da görev yapanlara 30 puan ek özel hizmet tazminatı verilmelidir. 30 puanlık artışın karşılığı 293 TL’dir.

İş güçlüğü, iş riski ve temininde güçlük zamları 2 biner puan artırılmalıdır.2 biner puanlık artış 53 TL’lik artış sağlayacak olup, toplamda 53x3=159 TL artış sağlayacaktır.

Tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının ek göstergeleri 600 puan artırılmalı ve yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarına da ek gösterge verilmelidir.

Sabit ek ödeme oranları 15 puan artırılmalıdır. 15 puanlık artışın karşılığı ise 146 TL’dir. Ek ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır. Sabit ek ödemeler gelir vergisinden muaf olmalıdır.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında çalışanlara 10 ile 40 puan arsında değişen oranlarda ilave sosyal hizmet tazminatı verilmelidir.

Dağıtılabilir döner sermaye tutarı, her yıl Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve SGK arasında imzalanan global bütçe artışı veya TEFE oranında artırılmalıdır.

Döner sermaye katsayıları artırılmalıdır. Süt izni ve yıllık izinlerde döner sermaye kesintisi yapılmamalıdır.

Ambulans kullanan personelin tavan ek ödeme katsayıları artırılmalı ve ek puan verilmelidir. AFAD’a bağlı kamplarda misafir edilen yabancı uyrukluların yaşadığı illerde çalışanlara ilave ücret verilmelidir.

 Yüksek lisans yapanlara 5 puan ve doktora yapanlara 10 puan ek özel hizmet tazminatı verilmelidir. Nöbet ve icap nöbet ücretleri artırılmalı ve nöbet ve icap nöbet ücreti alamayanlara ödeme yapılmalıdır.

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünde görev yapanlara nöbet ve icap nöbet ücreti ödenmelidir. 112 acil sağlık hizmetlerinde görev yapan kadın memurlar için iki yıllık nöbet muafiyetinden, bir yıllık süreyi dolduranlar isteği üzerine istisna tutulmalıdır.

Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarına yıpranma payı verilmelidir. Kamu Hastane Birlikleri’ndeki tabip dışı sözleşmeli yöneticilere sabit ek ödeme verilmelidir. Aile hekimliği çalışanlarının yıllık izinlerinde ücretlerinden kesinti yapılmamalıdır. Üniversite hastanelerinde çalışan personelin döner sermaye katsayıları artırılmalıdır. Adli Tıp Kurumu çalışanlarının ek ödeme tavan katsayıları artırılmalıdır.

Adli Tıp Kurumunda çalışanlara “adalet hizmetleri tazminatı” ödenmelidir. TSK’dan devrolan personele tayın bedeli ödenmeye devam edilmelidir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında çalışanların nöbet ücretleri yeniden düzenlenmelidir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında merkez ve müdürlüklerde görev yapan tüm öğretmenlere öğretim yılına hazırlık ödeneği verilmelidir.

Üniversite ve Adli Tıp Kurumu’ndaki hekimlerin sabit ek ödemeleri diğer hekimler gibi emekliliğe yansıtılmalıdır. Engelli çalışanların talepleri halinde eğitim durumları itibariyle şartlarını taşıdıkları kadrolara atanması sağlanmalıdır. Sağlık çalışanlarına zorunlu mesleki mali sorumluluk sigortası yapılmalı ve primler kurum bütçesinden ödenmelidir.

4/C geçici personele döner sermaye ödenmelidir. 4/C, vekil ebe/hemşireler, kamu görevlisi olmayan aile sağlığı çalışanları ve ek ders karşılığı görev yapan meslek elemanları 4/B sözleşmeli statüye geçirilmelidir.

Giyecek yardımı tutarları artırılmalı, sözleşmeli personelin de faydalanması sağlanmalıdır. Yemek yardımından yararlanma usulü yeniden düzenlenmeli, faydalanamayanlara nakdi olarak ödenmelidir.

Çalışanlar için kreş imkânı sağlanmalı veya 250 TL kreş yardımı verilmelidir. ASPB’deki 28 Şubat mağdurlarının çalışmadığı dönemler memuriyette geçmiş sayılmalıdır.       

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi