Sağlıklı Yaşam Sağlıklı Ağızla

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesince başlatılan "Sağlıklı Bir Sindirim Ağızdan Başlar" kampanyası kapsamında diş fırçası ve macunu dağıtıldı.

Sağlıklı Yaşam Sağlıklı Ağızla

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesince başlatılan "Sağlıklı Bir Sindirim Ağızdan Başlar" kampanyası kapsamında diş fırçası ve macunu dağıtıldı.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, kampanya kapsamında hastanenin poliklinik girişinde açılan stantta, hasta ve refakatçiler ağız ve diş sağlığı önemi konusunda bilgilendirilip 2 biner diş fırçası ve macunu ücretsiz dağıtıldı.

Stanta vatandaşları ağız ve diş sağlığı konusunda bilgilendiren Hastane Yöneticisi Doç. Dr. Mahmut Taş, yaptığı açıklamada, hastane olarak bir yandan sağlık hizmeti sunduklarını, diğer taraftan da vatandaşları hastalıklar oluşmadan alınabilecek tedbirler konusunda bilgilendirmek için kampanyalar başlatma kararı aldıklarını belirtti.

AĞIZ VE DİŞ BAKIMI

Zaman zaman bu tür kampanyalarla toplumsal farkındalığı artırmayı hedeflediklerini işaret eden Taş, "Çoğu hastalık basit önlemler alınarak engellenebilir. Bu kampanyamızda olduğu gibi, ağız sağlığının korunması ile çok sayıda sindirim sistemi hastalığının önüne geçebiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Proje Koordinatörü Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Mücahit Görük ise toplumsal farkındalık oluşturmayı hedef aldıkları kampanyayla ağız ve diş sağlığının önemine vurgu yapmaya çalıştıklarını aktardı.

Hastaneye tedaviye gelen 4 binin üzerinde hasta ve hasta yakınına ulaştıklarını anlatan Görük, şunları kaydetti:

"Ağız ve dişlerin sağlıksız olması, ağızda başlayan sindirim olayını etkiler. Besinlerin çiğnenmeden yutulması sindirim sırasında başta mide olmak üzere birçok organın yorulmasına neden olur. Diş aralarına biriken yiyecekler belli bir süre sonra bakterilerin üremesine, diş etlerinin iltihaplanmasına ve nefesin kokmasına yol açar. Diğer yandan yiyeceklerin sindirimle ilk karşılaştığı yer olan ağızda tükürüğün az salgılanmasına ve besinlerin ağız sindirimine uğramadan mideye ulaşmasına sebep olur."

Kaynak: Diyarbakır Söz